Újabb pereskedés, ezúttal a Sonicblue a kiszemelt célpont

Tóth Kristóf, 2001. november 2. 13:51
Az Egyesült Államok nagyobb televíziós társaságai, az ABC, a CBS, az NBC, valamint ezen cégek anyavállalatai szerdán közösen beperelték a Sonicblue-t, mondván, hogy a cég ReplayTV nevet viselő új digitális videorekordere sérti a szerzői jogokat.
Szakértők szerint a Walt Disney érdekeltségi körébe tartozó ABC, a Viacom tulajdonában levő CBS, valamint a General Electric-féle NBC televízió pereskedése újabb példa arra, hogy a nagyobb, általában médiaipari vállalatok megpróbálnak szembeszállni az új digitális és internetes technológiákkal, mondván, csak így tudják megvédeni szellemi tulajdonaikat és szerző jogaikat. Egyesek egyébként párhuzamot vonnak a mostani ügy és a Napster kontra hanglemezipari cégek ügy közé.

Az említett televíziós társaságok által a kaliforniai körzeti bíróságra beadott peranyagban az áll, hogy a Sonicblue által gyártott és forgalmazott ReplayTV 4000 típusú digitális videofelvevő berendezések sértik a szerzői jogokat, mert segítségükkel a televíziós műsorokról digitális másolatokat lehet készíteni, de ami a cégek számára ennél talán sokkal fájóbb, hogy egyetlen gombnyomásra megoldható, hogy a ReplayTV 4000 által felvett anyagokban ne legyenek reklámok.

A televíziós cégek által készített peranyag arra is kitér, hogy a ReplayTV 4000-es készülék által készített kiváló minőségű felvételek pillanatok alatt felkerülhetnek akár az internetre is, ami az érintettek szerint óriási bevételkiesést jelent számukra, ugyanis ily módon a fél világ megtekintheti a szerzői jogok által védett műsorokat, mégpedig teljesen ingyen és nem utolsósorban reklámmentesen.

A felperes cégek szerint a ReplayTV 4000 típusú digitális videorekorderek révén jelentős bevételtől és nyereségtől esik el a televíziós ipar, mely nagyon könnyen oda vezethet, hogy a produkciós irodák a csökkenő anyagi források miatt egyre kevesebb és gyengébb minőségű műsort készítenek majd. A Santa Clara-i (Kalifornia) székhelyű Sonicblue képviselői egyébként nem estek rögtön kétségbe az ügy hallatán, és csak annyit nyilatkoztak, hogy a céghez egyelőre egyetlen panasz vagy bírósági idézés sem érkezett meg, vagyis tulajdonképpen nincs mit mondaniuk az üggyel kapcsolatban.

Szakértők szerint egyébként nagyon nehezen kifogásolhatók a ReplayTV 4000 által készített reklámmentes felvételek, hiszen aki egy normál VHS videokazettára rögzít egy televíziós műsort, az is általában átteker a reklámokon, ráadásul az ilyen VHS-felvételek is villámgyorsan felrakhatók a webre. Mit lehet erre mondani? Talán csak annyit, hogy lassan már hozzá fogunk szokni ahhoz, hogy nem telik el hét pereskedés nélkül.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50