Túl magas a mobiltelefonok sugárzása

Kollár Csaba, 2001. november 6. 21:16
Túl magas a mobiltelefonok sugárzása, állítja a svéd TCO cég, kutatásaira, saját felméréseire hivatkozva. A WHO által megadott SAR-értéket a TCO jóval a felére csökkentené.
Többször foglalkoztunk már a Prím Online hírei között azzal, hogy a közeljövőben az Európai Unió egyik fontos elvárása és kötelezően követendő előírása, hogy a forgalomba kerülő mobiltelefonokon jól látható helyen (az EU irányelve szerint a csomagoláson) fel kell tüntetni a telefonok SAR-értékét. Ez az érték mutatja meg, hogy mekkora az emberi szövetekben elnyelt mobilsugárzás mennyisége.

A WHO állásfoglalásában egyértelművé tette, hogy a maximális SAR-érték 2,0 watt/kg lehet. A TCO ezt az értéket túl magasnak tartja. A cég fejlesztési igazgatója, Helena Ahlberg véleménye szerint „a WHO e témában kiadott állásfoglalása nem elég jó, szükség van egy új megközelítésben tárgyalt, a fogyasztókat az eddiginél jobban védő szabvány/érték megalkotására”.

A TCO azt szeretné, ha a maximális SAR-érték 0,8 watt/kg lenne, s az ezt a feltételt teljesítő telefonokat „díjaznák” egy új, még megalkotásra váró szabványt feltüntető elismeréssel, díjjal, matricával.

A svéd neurobiológus, Olle Johanson álláspontja szerint nem kizárt, hogy a jövőben a jelenlegi mobiltelefonok sugárzása akár századára is csökkenjen. Ez azért is kívánatos – vélekedik –, mivel a fogyasztó egyre több figyelmet szentel saját egészségének, és az eddiginél tudatosabban választ majd olyan mobiltelefont, amelyik számára a legkisebb egészségügyi kockázattal jár.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50