Parlamenti vita az elektronikus kereskedelemről

Kerekes Pál, 2001. november 9. 11:03
Első napirendi pontként, péntek reggel kezdődött meg az Országgyűlésben „az elektronikus kereskedelemi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről” címet viselő törvényjavaslat általános vitája. A Miniszterelnöki Hivatal (Bogár László) expozéja után sorra ismertették a pártok összefoglaló véleményüket a benyújtott tervezetről.
Szabó Zoltán (MSZP) a törvényjavaslatot a globális és generális tartalom-ellenőrzés bevezetésére tett kísérletnek minősítette. Kijelentette, hogy a törvény, ha így elfogadásra kerül, akkor a kormány túlterjeszkedése fogja uralni az internetet az önszerveződés formái helyett.

A képviselő szerint a leendő törvény ne foglalkozzon az elektronikus tartalom ellenőrzésével, csak az elektronikus kereskedelem jogi vonatkozásaival. Úgy véli, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatásokat egy teljesen más szemléletű keretben lenne szükséges tárgyalni.

Magyar Bálint (SZDSZ) kifejtette: a törvényjavaslat az állam, kiváltképp a Miniszterelnöki Hivatalt vezető kancelláriaminiszter kezébe tenné le a teljes magyar internetszabályozást. Ennél sokkal komplexebb megközelítést javasol, a megoldások keresésében az informatikai szakma önszabályozó technikáira helyezve a hangsúlyt. Megjegyezte, egyébként a szakma részéről egyáltalán nem érzékelhető igény az online szolgáltatások szabályozására.

Szemléleti hibának tartja, hogy az elektronikus kereskedelmet ugyanaz a szabályozás regulázná, ami az elektronikus tartalomszolgáltatást. A volt miniszter sürgette az elektronikus kereskedelem kiemelt támogatását, hiányolta a törvénytervezetből az online gazdaságot szerinte megillető pozitív diszkriminációt.

Csáky András (MDF) elmondta: nem ért egyet azokkal a vélekedésekkel, miszerint a tartalomszabályozás burkolt cenzúrát jelent. A kormány szándéka az, hogy determinálja az internetfelületeken megjelent tartalom felelősét, ezzel megszüntetve a hálózati névtelenséget és a mögötte rejlő kriminalizálódási lehetőséget. Kiemelte, hogy olyan módosító javaslatot fog benyújtani, amely alapján az internethasználóknak módjuk lesz a kéretlen reklámot elutasítani.

Úgy tűnik, a kéretlen reklám szabályozásában sikerül politikai konszenzust kialakítani. A benyújtott törvénytervezettel szemben az összes felszólaló a reklámüzenetekre való feliratkozást kezdeményezte az utólagos leiratkozás helyett.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09