Szoftvernyilvántartó BSA-támogatással

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2001. november 9. 13:06
Elkészült a BSA által javasolt és összeállított új Szoftvernyilvántartó, jelentette be a mai napon sajtótájékoztató keretében a BSA Magyarország főtitkára, Sebők Erzsébet. A Szoftvernyilvántartó nem csak a vállalatokat segíti abban, hogy saját szoftverlegalitási helyzetükkel tisztába kerüljenek, de az adóhatóságok és a rendőrség munkáját is nagyban megkönnyítheti egy esetleges ellenőrzés során.
Az új nyilvántartó iránti igény az elmúlt időszakban jelentősen felerősödött, hiszen csak az idei év folyamán több száz cégnél tartott házkutatást a rendőrség illegális szoftverhasználat alapos gyanúja miatt.

A BSA rendszeresen felhívja a vállalatok vezetőinek figyelmét az illegális szoftverfelhasználásból származó jogi kockázatokra. A figyelmeztető szavak hangoztatásán túl a BSA elkészített egy olyan segédeszközt, amellyel a vállalat a számviteli és egyéb előírásoknak megfelelő szoftvernyilvántartást tud vezetni. Ennek segítségével bármelyik felelős vezető át tudja tekinteni és ellenőrizni cége szoftvergazdálkodását, és egyúttal jelentősen csökkenteni tudja az illegális szoftverhasználatból származó jogi kockázatokat. A Szoftvernyilvántartó rövid elemzését is tartalmazza a szerzői jogi és számviteli törvény vonatkozó szabályainak.

Tartalma 3 fejezetből áll:

1. A Szoftvernyilvántartó: szoftvernyilvántartás készítése lépésről lépésre, a BSA által javasolt, a nyilvántartást megkönnyítő nyomtatványokkal.

2. A számviteli törvénynek az informatikára vonatkozó legfontosabb jogszabályai.

3. A szoftver szerzői jogi védelméről szóló összefoglaló.

A tájékoztatón dr. Ormós Zoltán, a BSA egyik jogásza ismertette a legújabb eseteket:

APEH-próbavásárlásból született rendőri eljárás

A Varga Hungária Bt. szombathelyi üzletében tartottak az APEH revizorai próbavásárlást 2000 novemberében. A lefoglalásra került számítógépen illegális szoftvereket találtak. A Szombathelyi Városi Bíróság 2001 augusztusában hozott ítélete jogerőre emelkedett. A cég beltagja ellen a bíróság pénzbüntetést szabott ki. A beltag tettének megbánásaképp, illetve az okozott kár megtérítése érdekében megállapodást kötött a sértettel.

Felfüggesztett szabadságvesztés egy számítástechnikai kereskedő ügyében

A központi Pest Megyei Bíróság 2001. október 10-én ítéletet hirdetett és 8 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a budapesti székhelyű Smart Bit Bt. tulajdonosát. Az eljárás során bebizonyosodott, hogy az üzletben számos cég szoftvereit másolták és forgalmazták illegálisan. A bíróság a megkárosított cégeknek okozott kár, 1 531 200 forint megfizetésére kötelezte a céget.

Újabb számítástechnikai kereskedők a BSA hálójában

Házkutatást tartott a XIII. Kerületi Rendőrkapitányság 2001. augusztus 28-án két számítástechnikai üzletben, a Hunyadi Elektronika Kft.-nél és a Comp-rex Kft.-nél.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09