Műszaki térinformatikai konferencia

Kovács Attila, 2001. november 14. 17:29
Hatodszor rendeznek – ezúttal kétnapos – műszaki térinformatikai konferenciát: november 12-13. között Budapesten. A Matáv Tölösi konferencia központjában bonyolítják le a Geospatial Information & Technology Information (GITA) Magyarország Egyesület rendezvényét, amelyet kiállítás is kísér.
Csemniczky László, a plenáris ülés elnöke köszöntője után a házigazda Matáv Rt. vezérigazgatója, Straub Elek nyitotta meg a tanácskozást, amelynek kétszáz regisztrált résztvevője van. Kitért a térinformatika szerepére a mai közmű vállalatok tevékenységében, működtetésében. Hangsúlyozta, egyre több közmű vállalat alkalmazza az informatikát. Szükség van arra is, hogy az együttműködés javítása érdekében a különböző szervezetek hozzáférhessenek a közös közmű adatbázishoz, ezáltal mindazok munkája váljék hatékonyabbá, akik a földrajzi, a közművek elhelyezését biztosító erőforrásokon osztoznak. A Matáv kettős szerepben is érdekelt a térinformatika fejlődésében. Egyrészt, mint közmű vállalat, nagy országos hálózati erőforrásai miatt jelentős felhasználója a térinformatikának. Távközlési szolgáltatói szerepe jelenti a másik kapcsolódást, a térinformatikának egyre inkább kibontakoznak azon momentumai, ahol a távközlésre szükség van (adatbázisok elérése, műholdas helymeghatározás stb.)

Néhány információ az első napi előadásokról. Sikolya Zsolt (MEH IKB) többek között megemlítette, hogy egy jelenleg folyó pályázatban, a magyar nyelvű internetes tartalmak fejlesztésében lehetőség nyílik, hogy előtérbe kerüljenek a térinformatikai témák, valamint a kormányzati portál kialakításában is szerepet kaphat a térinformatika. Schulek János ügyvezető igazgató (FŐMTERV Rt.) konkrét példán, a Dél-budai felújításokkal kapcsolatosan ismertette a Szent Gellért tér rendezési terveit, mint a műszaki térinformatika mélyépítéshez kötődő feladatát. Tenke Tibor, a Geometria Kft. ügyvezető igazgatója a digitalizált közműtérképektől a műszaki informatikai megoldásokig terjedő témakört taglalta.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09