A Samsung fogja gyártani a Dell notebookok egy részét

Tóth Kristóf, 2001. november 14. 19:00
A világ legnagyobb számítógépgyártóját megtestesítő Dell Computer tajvani partnercégei mellett a jövőben a Dél-Koreai elektronikai óriással, a Samsung Electronics-szal is készíttetni fog hordozható számítógépeket.
A Dell notebookokat jelenleg a Quanta Computer, Compal Electronics, és Wistron (korábban ACER-DMS) tajvani cégek készítik. A Dell bizonyos, 12,1 colos kijelzővel készülő laptopjait azonban a jövőben a Samsung Electronics fogja gyártani, nem a társaság jelenlegi partnerei. A Samsung a jövő év első negyedében kezdi el szállítani a notebookokat a Dellnek. A pontos rendelési mennyiség még nem ismert, mivel a piaci helyzet függvényében fog alakulni, de legalább havi 10 ezer darab Dell notebook fog készülni a Samsung koreai gyáraiban.

A Dell a jövő évben mintegy 5 millió notebookot szeretne értékesíteni, amihez a jelenlegi partnerek gyártókapacitása nem elegendő. A társaság laptopjainak jelenleg mintegy 70 százaléka készül Tajvanban. Hogy a társaság miért Tajvanon kívül keresett gyártót, egyelőre nem tudható. Egyesek szerint a Dell a Gateway saját, Samsung fejlesztésű, és rendkívül sikeres notebook modelljének kíván konkurenciát állítani. Több szakértő szerint azonban csak arról van szó, hogy a cég nem akar kizárólag Tajvanra építeni.

Dél-Korea LCD ipara igen fejlett, ami a notebookok gyártása szempontjából kedvező, ráadásul a koreai társaságok nagy tapasztalattal rendelkeznek a szupervékony notebookok terén. Tajvanban ugyanakkor olcsóbban állíthatók elő a hordozható számítógépek, ami szintén igen fontos tényező.

Kulcsszavak: Samsung Dell notebook

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50