Az internetszolgáltatót fenyegető informátor beváltotta fenyegetéseit

Jelszavak kódolatlanul a weben

Szalay Dániel, 2001. november 21. 19:59
Szinte már követni sem lehet az eseményeket, a cáfolatot követő cáfolatokat, az újabb és újabb híreket az Axelero internetszolgálató körül tegnap hajnalban kipattant botrány kapcsán, ami nem hogy csitulna, de egyre nagyobbra duzzad. Nemrégiben adtunk hírt arról, hogy a vállalat rendszerét továbbra is sebezhetőnek minősítette a www.extra.hu/axelero címen elérhető website készítője. Azóta beváltotta fenyegetését, kódolatlan jelszavakat tett fel lapjára. Állítólag ezt azért tette, mert feldühítette, hogy komolytalannak nevezték őt amiatt, hogy jelszava 12345 volt. Az Axelero PR-igazgatójának, valamint az Extra.hu tárhelyszolgáltatót üzemeltető telnet Magyarország Rt. vezetőjének, Nemes Dánielnek késő esti kommentárja is elolvasható a cikkben.
A weblapját egyre gyakrabban frissítő illető legutóbbi "netes közleményében" megvédte a Telnet nevű internetszolgáltatót, akit az ismeretlen személy "ők legalább korrektek"-ként említ, majd ehhez még hozzátette: ha az ingyenes tárhelyszolgáltató a jövőben törölni fogja oldalát, harcát akkor sem adja fel, mert egy külföldi szerverre költözteti át az országos botrányt kiváltó anyagait, amelyek minden bizonnyal ártalmasak a vállalat imidzsére.

Ezúttal az illető "bekeményített". Felhasználók tucatjainak jelszavát kódolatlanul tette közzé, valamint néhány igen dühös megjegyzést is publikált a weben, például: "Minél több ideig etetik a népet ezzel a "régi eset volt" történettel, annál több bizonyítékot fogok kirakni, ami ezt cáfolja.".

A késő esti időpont ellenére készségesen állt rendelkezésemre telefonon Pohly Ferenc, az Axelero PR-igazgatója, aki azt mondta, hogy azért nem nyilatkozik érdemben, mert megalapozott vizsgálat igazolta információk nélkül ez felelőtlenség lenne, ugyanakkor azt elmondta, hogy az újabb közzétett adatok ismeretében a vizsgálatot kiszélesítették és egyúttal minden szükségesnek vélt biztonsági intézkedést megtesznek. Leszögezte továbbá, hogy amint megalapozott információkkal rendelkeznek, erről tájékoztatni fogják elsősorban az előfizetőket, másodsorban pedig a közvéleményt.

Villáminterjú az Extra.hu-ról Nemes Dániellel

Az elmúlt időszakban mintha elszaporodtak volna az olyan ingyenes tárhelyszolgáltató oldalára kitett anyagok, amelyek körül botrány kerekedett. Erről kérdeztük a magyarországi weboldalak 49%-át tároló Extra.hu tulajdonos telnet Magyarország Rt. igazgatóját, Nemes Dánielt, aki szintén azonnal reagált.

Kérte-e az oldal törlését az Extrától az Axelero?

- Mindeddig nem kérte az Axelero az oldal törlését, és nincs információm arról, hogy tervezik-e ezt vagy sem.

- Nem vádolhatják-e esetleg meg az ingyenes tárhelyszolgáltatót, hogy egy némelyek szerint bűncselekményt rögzítő illetve annak megvalósítását elősegítő oldalt nem távolított el?

- Ilyen problémánk bármikor lehet, példaul az extra.hu/nbh ügyben a Nemzetbiztonsági Hivatal nem egyszerűen vádolt, hanem konkrétan beperelt minket. Ez az adott esetben nem jelenthette azt, hogy a per elkerülése érdekében a szólásszabadságot korlátoztuk volna, így az oldal fennmaradt. Azon az oldalon egy valószínűsíthetően bűncselekmény nyomai voltak láthatóak, de ilyet bármelyik televízió késő esti híradójában is láthat a TV-néző, pedig ott szerkesztett, többszörösen ellenőrzött tartalomról van szó. Az pedig egyértelmű, hogy semmilyen bűncselekmény megvalósulását nem segíti egy nyomokat rögzítő oldal, hiszen időrendben másképp következnek. Ez az eset első ránézésre több szempontból is különbözik az NBH-s esettől, így előre nem tudok nyilatkozni arra vonatkozóan, hogy az Axelero vagy a hatóságok esetleges megkeresése esetén eltávolítanánk-e a szerverről az oldalt vagy sem, és ilyen megkeresésig nem is határozunk a kérdésben.

- Mekkora a Haxelero oldalként elhíresült www.extra.hu/axelero cím látogatottsága?

Az oldal látogatottsága közepes, a napi látogatottságnak csak az EXTRÁ-n bőven kevesebb, mint 1%-át adja.

- Vajon az egyre rendszeresebben az Extrára ismeretlenek által feltett - nem kis botrányokat kiváltó - anyagok nem okoznak-e presztízsveszteséget a telnet Magyarország Rt.-nek, amely a tárhelyszolgáltatót üzemeli?

Úgy gondolom, hogy egy olyan szolgáltatást nyújtunk, amire igény van, segíti az internet-kultúra fejlődését, javítja az internet elterjedtségét, és széles rétegek számára teszi elérhetővé az internetes kommunikációt. A legutóbbi felmérések szerint az EXTRÁ-n található az összes magyar weboldal 49%-a. Az, hogy egy ilyen szolgáltatást adott esetben elenyésző számban potenciálisan nem jóhiszeműen használnak, nem ok arra, hogy a túlnyomó többségben lévő jóhiszemű felhasználót megfosszuk ettől a lehetőségtől. A több, mint 130 ezer oldal közül mindössze havonta 1-2 alkalommal fordulnak elő vitatható, közérdeklődésre számot tartó, de gyakran ártalmatlan esetek, és természetesen alkalomszerűen óhatatlanul előfordulnak visszaélések is. Egyébként bármelyik esetben előfordulhatna, hogy akár hazai fizetős, akár külföldi ingyenes vagy fizetős tárhelyre helyezik el az anyagot, vagy egyszerűen kiplakátolják az utcán.

Rövid távon elképzelhető, hogy többen idegenkedve szemlélik a szolgáltatást, de meggyőződésem, hogy jogszerű, etikus és kiszámítható magatartásunk hosszú távon sokkal inkább előnyt jelent számunkra, mellyel kiérdemeljük az internetes közösség megbecsülését.

A jövőben nem változik-e az oldalak ellenőrzésének gyakorisága, módszere? Nem lesznek-e netán szigorúbbak a lapok készítőivel szemben?

- Nem, az oldalakat eddig sem ellenőriztük, ezután sem tervezzük. Továbbra is kizárólag a magát sértettnek vélő, illetve hatóság megkeresésére foglalkozunk bármilyen oldallal.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50