Számítógépes bűnözés elleni egyezmény

MTI Sajtóadatbank, 2001. november 21. 08:56
Közel negyven ország minisztere írja alá pénteken Budapesten a számítógépes bűnözés elleni egyezményt; a dokumentumot az Európa Tanács (ET) szakbizottságának kezdeményezésére az ET miniszteri bizottsága fogadta el.
A számítógépes bűnözés elleni közös fellépés igénye a szeptember 11-i támadás után még inkább előtérbe került, így az egyezmény aláírása rendkívüli módon aktuálissá vált. A diplomáciai eseményt megelőzően, csütörtökön a magyar főváros nagyszabású nemzetközi konferenciának ad helyet, s a téma legelismertebb szakértői tartanak előadásokat.

A cyber-crime egyezmény alapvető célja a közös büntetőjogi politika kialakítása, a társadalom védelmének biztosítása a számítástechnikai bűnözéssel szemben, többek közt megfelelő jogszabályok és a nemzetközi együttműködés segítségével – olvasható a tájékoztatóban.

A nemzetközi egyezmény megalkotását a különböző számítógépes bűncselekmények - a szerzői jogi visszaélések, csalások, gyermekpornográfia terjesztése - elszaporodása, valamint a nemzetállamok különálló igazságszolgáltatási kereteit túlhaladó jellege indokolja. Az aláírási ceremóniát és a konferenciát az Európa Tanács és a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága közösen szervezi.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09