"Holnaptól serdülőkorába lép az internetes bűnözés elleni harc"

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2001. november 23. 08:36
"Holnaptól serdülőkorába lép az internetes bűnözés elleni harc" - hangzott el ma azon az egynapos konferencián, amely a holnap délben a Parlamentben aláírandó számítástechnikai bűnözés elleni egyezmény aláírása előtt egy nappal volt Budapesten.
Többéves előkészítő munka előzte meg a holnapi ünnepélyes aláírást, amelyre közel 40 ország minisztere érkezik a fővárosba.

A diplomáciai eseményt ma nagyszabású nemzetközi konferencia előzte meg, amelyen nemzeti és nemzetek feletti kormányzati szerveket képviselő személyiségek és a téma legelismertebb szakértői tartottak előadásokat.

Az egyezmény alapvető célja közös büntetőjogi politika kialakítása, a társadalom védelmének biztosítása a számítástechnikai bűnözéssel szemben, többek között megfelelő jogszabályok elfogadásával és a nemzetközi együttműködés elősegítésével.

A nemzetközi egyezmény megszületését a számítógépes hálózatokon elkövetett bűncselekmények - tipikusan szerzői jogi visszaélések, számítógépes rendszerekhez kötődő csalások, gyermekpornográfia terjesztése, számítógépes hálózatok biztonsága elleni tevékenységek - elszaporodása, s a nemzetállamok különálló igazságszolgáltatási kereteit túlhaladó jellege indokolja. A felsorolt, társadalomra veszélyes cselekmények elleni eredményes fellépés érdekében az egyezmény tisztázza az eljárási jogköröket, egységes feltételeket teremt a bűnüldözők számára a számítógépes hálózatok átkutatásához és a rajtuk tárolt adatok lehallgatásához az emberi és polgári jogok érvényesülését garantálva.

Az egyezmény szövegének politikusok elé bocsátott változata az Európa Tanács szakértői, illetve egyesült államokbeli, japán és kanadai kollégáik négy évi munkájának eredménye. Mivel a számítástechnikai bűnözés elleni közös fellépés igénye a szeptember 11-i amerikai terrortámadás óta még inkább előtérbe került, az egyezmény aláírása az elmúlt fél évhez képest még aktuálisabbá vált.

Az aláírásra holnap, azaz november 23-án az Országház volt főrendiházi üléstermében kerül sor. Az ehhez kapcsolódó, ma megrendezett számítástechnikai bűnözéssel foglalkozó konferencia előadói a kiberbűncselekmények veszélyeiről, az ellenük való fellépésről, az egyezmény kialakításának körülményeiről, a kapcsolódó nemzeti és nemzetközi tapasztalatokról, valamint a jövő kihívásairól tanácskoztak az egyik szállodában.

Az aláírási ceremóniát és a konferenciát az Európa Tanács és a Magyar Köztársaság Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága közösen szervezi - amiről a külföldi vendégek egyébként igen elismerően szóltak többször is.

Az egyezmény teljes szövege, továbbá egyéb információk - három nyelven is - a www.stopcybercrime.net címen érhetőek el, ahol az eseményeket egyébként élőben közvetítik. Utóbbit Real Player 8-cal lehet nézni.

Kulcsszavak: MeH hacker +legfontosabb IKB EU jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50