Háromnapos DAT-konferencia a tartalomipar fejlesztéséről

Kovács Attila, 2001. november 26. 13:36
„A tartalom a király” mottóval, a Matáv Tölösi konferenciaközpontjában november 26-án kezdődött a Magyar Adatbázis-forgalmazók tizenegyedik konferenciája.
Az első napi, plenáris ülést és három panelbeszélgetést tartogató programra meglehetősen kevés, mintegy 65 résztvevő volt kíváncsi, bár a konferencia védnökei (7 szervezet), társszervezői (6) és támogató szponzorai (22) szép számot értek el.

A plenáris ülést köszöntötte Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke, Straub Elek, a Matáv elnök-vezérigazgatója és Sík Zoltán, a MeH- IKB kormánybiztosa is. „A Nemzeti Információs Társadalom Stratégia és a tartalom” címmel Sík Zoltán rvd előadásban vázolta a kormányzat e téren elért eredményeit és a közeljövő terveit. Felhívta a figyelmet, hogy december 7-ig lehet még jelentkezni arra a MeH-IKB pályázatra, amelyet a Széchenyi-terv Információs Társadalom- és Gazdaságfejlesztési Programja keretében írtak ki a magyar nyelvű internetes tartalom fejlesztésének támogatására (további információ wwwikb.hu).

Z. Karvalics László, a BME ITTK tudományos igazgatója előadásában az általános versenyképesség növelését célzó eContent program hazai megvalósítási lehetőségeit fejtegette. Szerinte hazánk „játéktere” az eContent tömegesítésében és magas minőségében, illetve regionális és az unió tagállamokkal folytatott versenyben rejlik. Megállapította: Magyarországon határozott és pozitív lépések történtek az autentikus tartalomtervezés és programalkotás irányában, ugyanakkor hiányzik az összkormányzati prioritás-tudatosság, a tárcaközi kooperáció, az offenzív versenyképesség-növelés szándéka. A legnagyobb deficitet Európával szemben a korábbi kulturális versenyelőnyök szűkített újratermelése eredményezi.

A panelbeszélgetések témái rendre a következők voltak: hogyan támogatják a minisztériumok a tartalomipart;

a tartalomipar infrastruktúrája; az információs közvagyon hasznosítása (kormányzati portál, közösségi hozzáférés, kultúra, e-learning, magyar nyelvi informatikai technológiák fejlesztése és alkalmazása.

Kedden és szerdán az előadások nyolc szekcióban (könyvtári szekció, tartalomfejlesztés, elektronikus kereskedelem, e-government-tartalom, adatbázisok az interneten és a digitális szellemi jogok, EU-s és hazai multimédia-tartalom, adatbiztonság, e-learning-e-book) folytatódnak.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09