Ingatlanokat ad el a British Telecom

MTI Sajtóadatbank, 2001. november 27. 09:16
A nemzetközi távközlési piac borúját kiváltó és megszenvedő egyik nagy társaság, a British Telcommunications hétfőn újabb rendkívüli bevételt jelentett be az értékelését béklyózó adóssága csökkentésére. Ingatlanvagyona túlnyomó részét 2,38 milliárd fontért eladja a Land Securities Trillium és a William Pears Group vegyes vállalatának, a Teleraelnek harminc évre.
Az ügylet lezárása december 14-én várható. A szerződés harminc évre szól, a jogok azt követően visszaszállnak a British Telecomra. Addig a British Telecom évi 190 millió font bért fizet a Telerealnek az ingatlanok és berendezések további használatáért. A Telereal ezért ingatlankezelői szolgáltatást is nyújt. 6700 épületről van szó, 5,5 millió négyzetméteren, köztük irodák, telefonállomások, járműcsarnokok, áruházak, telefonközpontok és számítógépközpontok vannak. A londoni BT Tower és a BT Center nem szerepel az ügyletben.

A Trillium és a Pears egyaránt 200 millió fontig terjedő összeget ruház be a Telerealba az ügylet finanszírozására.

A Telereal, illetve tulajdonosai 1,8 milliárd fontos, a telefonközpontokat és a kapcsolódó épületeket átfogó BT Specialized Estate vállalatrészleggel mint jelzálogtárggyal fedezett értékpapír-kibocsátásból, valamint 400 millió fontos bankhitelből finanszírozzák, mely utóbbi ellenében az irodákat és más épületeket összefogó BT General Estate-et zálogosítják el.

A Land Securities az ügylet részeként 350 főt vesz át a BT csoport belső vagyonkezelői csapatából.

- Az ügylet további fontos lépés átszervezési programunknak és adósságcsökkentési törekvésünknek - közölte a British Telecom. A brit távközlési cég adóssága jelenleg 16,5 milliárd font.

A British Telecom az idén már - tavaly őszi ígéretéhez híven - több mint tízmilliárd fonttal csökkentette adóságát. A március végi 27,9 milliárd fontról az idei üzleti első negyedév, azaz július végéig már 17,5 milliárd fontra csökkentette adósságát. A radikális adósságleépítést a működéshez nem feltétlenül szükséges vagyon értékesítésével és a júniusi zártkörű részvénykibocsátással sikerült elérni. A BT júniusban 5,9 milliárd font értékű részvényt adott ki elővásárlási joggal a cég részvényeseinek. Ez volt a legnagyobb egyedi részvénykibocsátás a brit vállalatok történetében. Most novemberben tőzsdére vitte mobilrészlegét.

A súlyos adósságot a BT a tavalyi harmadik generációs mobiltelefon-árverések miatt halmozta fel. A British Telecom tavaly 9 milliárd fontot költött koncessziók megszerzésére Nagy-Britanniában és Németországban, és a hitelminősítők adósosztályzata leértékelésével fenyegették meg, ha nem csökkenti adósságát.

A British Telecom november elején 1,463 milliárd fontos pénzforgalmi többletet (EBITDA) jelentett üzleti éve szeptemberrel zárult második negyedéről, 7 százalékkal kevesebbet a tavalyi hasonló időszaki 1,57 milliárdnál. Megerősítette viszont, hogy jó úton van a folyó pénzügyi évre tervezett 575 millió fontos költségmegtakarítás felé.

Közölték, hogy nem fizetnek időszaki osztalékot, és az év végi is lényegesen kisebb lesz az előző évinél. Az adó előtti veszteség 1,349 milliárd font volt, a tavalyi hasonló negyedév 471 millió fontos adó előtti profitja helyett. A nettó veszteség 1,48 milliárd font lett, az előző évi hasonló időszaki 280 millió font tiszta nyereség helyett. A veszteséget főleg az amerikai AT and T-vel közös Concert vegyes vállalat felszámolásának költsége okozta. A BT forgalma csoportszinten 6 százalékkal 5,304 milliárd fontra nőtt.

Az üzleti első félév még egészében jobban alakult: a pénzforgalmi többlet 3 milliárd fontra csökkent 3,1 milliárdról, az adó előtti nyereség 3,16 milliárd fontra nőtt 1,03 milliárdról, a tiszta nyereség 2,88 milliárd fontra emelkedett 633 millióról. A forgalom 10,76 milliárd fontra bővült 9,75 milliárdról.

A British Telecom hétfő délelőtt 2,555 font volt a londoni értéktőzsdén, 7,25 pennyvel olcsóbb a pénteki zárónál. Ötvenkét héten belül csúcsa 2,955 font, mélypontja 2,385 font volt.

Kulcsszavak: BT +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09