Konferencia az önkormányzati informatikáról

Kovács Attila, 2001. november 28. 08:28
A Fővárosi Közgyűlés Informatikai Bizottsága november 27-én Informatikai fejlesztések az önkormányzatokban címmel konferenciát rendezett. Az előadásokban többek között szó volt az információs társadalomra való felkészülés állapotáról, az IKB által elkészített kormányportálról, a megyei jogú városok szövetsége közös internetes portáljáról, továbbá a Széchenyi-terv önkormányzati lehetőségeiről.
Fried Miklós, a Fővárosi Közgyűlés Informatikai Bizottságának elnöke bevezető szavait követően Demszky Gábor megnyitója hangzott el. Utalt rá, hogy 1,2 milliárd forint kerül szétosztásra informatikai célokra, pályázati rendszerben. A pénzt peres úton szerezte meg az önkormányzat, a budapesti kábelhálózatra vonatkozó korábbi, előnytelen szerződés jogi úton való megtámadását, a kábelvagyon értékesítését követően. A főpolgármester megemlítette, hogy a feladatok között szerepel az informatikai infrastruktúra megteremtése, valamint a főváros adatvagyonának a világhálóra vitele, a működés áttekinthetővé tételével. Hangsúlyozta, az államnak a közpénzek kezelését, a közbeszerzést az interneten kell megjelenítenie. Ez jelenleg nem sok országban jellemző, ám a megoldás alkalmas a korrupció visszaszorítására.

Sárik Attila, a MeH-IKB Kormányzati Portál projektmenedzsere az e-kormányzat megvalósításáról beszélt. Kifejtette, a portál a sokoldalú tájékoztatás, a korszerű szolgáltató állam informatikai eszköze. A kormányzat és az állampolgárok közötti kapcsolat kiépítésével, fokozatos továbbépítésével később a civil és a gazdasági szervezetek közötti kapcsolat is felvehető tárházába. A portál révén olyan közhiteles adatokat lehet hozzáférhetővé tenni, melyek közvetlen gazdasági értéket teremthetnek. Keringer Zsolt a Megyei Jogú Városok Szövetsége közös portálkezdeményezéséről szólt, amelynek adatfeltöltése most folyik. A portál a www.mjvsz.hu helyen található. Pál Ferenc (IBM Magyarország) cége portálmegoldásairól és az IBM WebSphere szoftver termékcsalád szerepéről beszélt.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05