Egy-két év alatt többszörösére nő az ASP-piac

MTI Sajtóadatbank, 2001. november 28. 13:25
A vállalati informatikai alkalmazásszolgáltatási piac (Application Service Provider - ASP) az elkövetkezendő egy-két évben az idei 1 milliárd forintról két-három milliárd forintra nő - közölték az Oracle Hungary sajtótájékoztatóján.
Deme Csaba, a társaság marketing- és partnerkapcsolati igazgatója a keddi, budapesti sajtótájékoztatón elmondta: az ASP-szolgáltatóktól az ügyfelek meghatározott, tervezhető díj fejében vállalati informatikai alkalmazásokhoz férhetnek hozzá. Ez különösen azoknak a cégeknek előnyös, amelyek nem akarnak vagy nem tudnak komoly informatikai beruházásokat végrehajtani.

Hozzátette: az ügyfeleknek mindössze hagyományos asztali gépekre és webböngészőre van szüksége ahhoz, hogy garantált biztonság mellett hozzáférjenek az ASP-szolgáltatásokhoz.

Deme Csaba úgy vélte: ASP-szolgáltatást elsősorban azoknak a vállalatoknak érdemes igénybe venniük, amelyek standardok alapján dolgoznak, így például könyveléssel, bérszámfejtéssel foglalkoznak, illetve az önkormányzatoknak.

Az Oracle tapasztalatai szerint az ASP-t igénybe vevő vállalatok jelentősen növelhetik teljesítményüket, ezen belül például 50 százalékkal is javulhat a dolgozók munkavégzésének hatékonysága, s emellett 40 százalékkal kevesebb időt kell fordítaniuk a belső folyamatok vezénylésére.

A világviszonylatban egyik vezető ASP-szolgáltatónak számító Oracle úgy véli, hogy az e tevékenységből származó bevétel a következő években folyamatosan emelkedni fog: 2003-ra például a nemzetözi online szoftverpiac az 1999. évi 350 millió dollárról várhatóan 11 milliárd dollárra bővül.

A piaci becslések szerint 2005-ben a kis- és közepes vállalatoknak már 75 százaléka veszi igénybe az ASP-szolgáltatásokat, 2010-ben pedig szinte minden szoftvert az ASP-ken keresztül érnek el a cégek.

Az előrejelzések szerint 2005-ben az ASP-piac világviszonylatban eléri a 24 milliárd dollárt.

Deme Csaba szerint ezek a tendenciák, az ország gazdasági méretének megfelelően, a magyar piacon is érvényesülnek majd. Az ASP-szolgáltatók tevékenységét támogatja a távközlési piac liberalizációja is, hiszen a verseny várhatóan csökkenti a hírközlési költségeket, s így olcsóbbá teszi az internet használatát.

Az eseményen elhangzott: jóllehet az Oracle-nak világszerte 250 ASP-ügyfele van, s az e tevékenységből származó bevétele 2001-ben eléri 1 milliárd dollárt, az amerikai társaság magyar leányvállalata közvetlenül nem nyújt ASP-szolgáltatást. Az Oracle Hungary partnerein, így az econet.hu Rt-én és az Albacomp Rt-én keresztül teszi elérhetővé ASP-szolgáltatásait.

Az Oracle alkalmazásait ma mintegy tucatnyi vállalat veszi igénybe, ám a tervek szerint ezek száma még az idén további tíz-tizenöttel bővül.

Az Oracle Hungary ASP bevételei az idén tízmilliós nagyságrendűek lesznek, ám jövőre várhatón többszörösére, akár százmilliós nagyságrendűre is bővülhet ez az összeg.

Kulcsszavak: +legfontosabb Oracle-hu ASP

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09