Közös vállalkozást indít a Sanyo és a Kodak

Tóth Kristóf, 2001. december 4. 23:17
A japán Sanyo Electric kedden bejelentette, hogy a társaság közös vállalkozást indít az Eastman Kodakkal, amelynek célja ultravékony, következő generációs kijelzők fejlesztése lesz.
A két társaság célja nem más, mint együttes erővel előnyhöz jutni a rivális cégekkel szemben. A 403 millió dolláros beruházással létrejövő közös vállalat tovább erősíti majd azt a kapcsolatot, amely a két társaság között jelenleg is fennáll az OELD (Organic ElectroLuminescent Display - Szerves elektroluminescens kijelző) technológia fejlesztésében.

Az OELD kijelzők óriási előnye az LCD-khez képest, hogy saját fénykibocsátással rendelkeznek, ezért nem igényelnek fogyasztásnövelő háttérvilágítást, ami a panel vastagságát is növelné. Az új technológia emellett a folyadékkristályos modelleknél nagyobb kontrasztot, és gyorsabb megjelenítést tesz lehetővé.

A Sanyo Electric és az Eastman Kodak cégek elsősorban a különféle mobileszközökben, például mobiltelefonokban, és digitális kamerákban tervezik felhasználni az újfajta energiatakarékos kijelzőket. Az OELD kijelzők gyártása jövő februárban kezdődik meg a közös vállalat keretein belül, de a gyorsan növekvő OELD piacon a társaságok már 2005-ben évi 550 millió dolláros forgalomra számítanak. A 403 millió dolláros beruházás 67 százalékát a Sanyo fedezi, a fennmaradó részt pedig a Kodak állja. A társaságok részesedése a közös vállalkozásban ennek megfelelően 67 illetve 33 százalék lesz.

OELD kijelzők kifejlesztésével és gyártásával a Sanyo és Kodak hamarosan létrejövő közös vállalata mellett többek között olyan cégek foglalkoznak, mint a Toshiba, az NEC és a Samsung szintén egy közös vállalkozásban, a Tohoku Pioneer, a TDK, és a Sharp.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05