Információban utaznak

Fekete Gizella, 2001. december 5. 23:57
Két helyen képeznek ma Magyarországon információbrókereket. Az ősszel második kurzusát indította Bénédict School mellett a Berzsenyi Dániel Főiskolán (http://kit2.bdtf.hu) folyik még e témában kétéves szakirányú oktatás. Az idehaza a fülnek még szokatlan, tevékenységét tekintve is alig ismert, ám tőlünk nyugatabbra a tudásmenedzsment felértékelődésével párhuzamosan mind elfogadottabb, sőt a munkáltatók körében is mind keresettebb foglalkozás első fecskéi – a szakma meg- és elismertetése érdekében stratégiai szövetségbe tömörülve – megalapították a Magyar Információbrókerek Egyesületét (MIBE), amely december 5-én, a Bénédict Schoollal közösen rendezett „A tudásmenedzsmenttől a versenytársfigyelésig” konferenciát megelőzően tartotta első közgyűlését.
Dr. Szeleczki Zsolt, a Hewitt Inside Consulting Kft.-től a konferencia előadójaként a tudás fogalma, az idehaza még nehezen helyét találó tudásmenedzsment metodológiájának felvázolása, a vállalati folyamatokba való beépülésének fontossága hangsúlyozása közben az információbróker és a tudásmenedzsment kapcsolatát is igyekezett megvilágítani.

Mikulás Gábor, a MIBE elnökének a tevékenységüket és szaktudásukat bemutató előadásában a tudásmunkások – mint a pedagógus, a könyvtáros, az újságíró stb. – egyikeként emlegette a megrendelőjük problémája megoldása érdekében információból és tudásból testreszabott információcsomagot készítő infobrókereket. Tevékenységük három fő területeként pedig a tudásdeficit felkutatását, előrejelzését, a cél érdekében az információ legszélesebb körű online és offline elemzését és ezek prezentálását említette.

A hazai információs piacon adódó lehetőségekről az Internet Securitiestől Hidvégi Péter beszélt, míg utolsó előadóként az információbrókerek egyik fontos vadászterülete, a versenytárfigyelés rejtelmeibe az Ultima Data Kft-től Tóth János és Harmados György, a Posystól avatta be a résztvevőket.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50