MTA-Westel: A XXI. század kommunikációja

, 2001. december 7. 19:22
Az MTA Filozófiai Kutatóintézete és a Westel Mobil Távközlési Rt. "A huszonegyedik század kommunikációja" címet viselő interdiszciplináris kutatási programjának keretében az MTA Roosevelt téri székházában ma nyilvános tudományos konferenciára és egy újabb tanulmánykötet bemutatására került sor.
Az MTA Filozófiai Kutatóintézet és a Westel kutatási programja 2001 januárjában vette kezdetét. A program kiterjedt, interdiszciplináris, empirikus felmérésekre és elméleti elemzésekre egyaránt építő vizsgálódásai egyértelműen bizonyítják, hogy a mobiltelefon, szélesebben véve pedig a mobil interaktív multimediális kommunikáció közösségfenntartó és közösségteremtő; a személyes kapcsolatokat folyamatosabbá és harmonikusabbá teszi; otthonosság- és biztonságérzetet ad. A mobilhasználat a közvetlen emberi kapcsolatokat emeli még élettelibbé: közvetlen hozzátartozóinkkal, szeretteinkkel, barátainkkal, legközelebbi kollégáinkkal telefonozunk leggyakrabban. A wapos chat sem személyes kapcsolatok helyettesítésére, hanem éppen ismerkedésre, tényleges találkozások lehetőségének létesítésére szolgál. Az intenzív mobilhasználat személyiségkárosító hatásairól szóló félelmeket oldva a kutatás arra a megállapításra jut, hogy itt is - csakúgy, mint az intenzív internethasználat esetében - az olykori negatív következmények eltörpülnek a pozitív társadalmi és emberi hozadékokhoz képest.

A mobil a kultúra, a gondolkodás és tudás új lehetőségeit teremti meg. Az oplogó a vizuális fantáziát fejleszti és egyfajta új népművészetet hozott létre; az SMS feszesebb fogalmazásra és nyelvi kreativitásra késztet. A mobil kommunikáció a köznapi életben hatalmasan megkönnyíti az éppen adott hely és helyzet összefüggésében fontos információhoz történő hozzáférést; a "tudomány" mindennapjaiban pedig intenzív, percrekész, széles körű információcserét tesz lehetővé, gyakorlatiasabb és diszciplinárisan kevésbé széttagolódott ismeretekhez vezet. A mobiltelefon átalakítja a gazdaságot: a tömegtermelés és személyre szabottság új szintézisét kínálja. És segíti a közigazgatást, mindenekelőtt a helyi önkormányzatok szintjén, ahol a gyorsabb tájékozódás és intézkedés esélyét adja. Az információs társadalom viszonyai között feszültségek keletkezhetnek a bőséges és változatos információk szabad hozzáférhetősége iránti igény és az információk forrásaira és felhasználására vonatkozó korlátozások-önkorlátozások kényszerű követelménye között. A mobilszolgáltatók feladatai, lehetőségei, és persze felelőssége ezért különösen megnövekednek.

Ebben a helyzetben a Westel Mobil Távközlési Rt. még fokozottabban elő kívánja segíteni a vonatkozó interdiszciplináris társadalomtudományi kutatásokat. Máris folyik annak a nagyszabású nemzetközi konferenciának az előkészítése, amelyre 2002. május 24-25-én kerül sor az MTA Roosevelt téri székházának dísztermében. A konferencián a politikatudomány, a kommunikációelmélet, az evolúciós pszichológia és a kognitív tudomány jónéhány kiemelkedő személyisége tervez előadást tartani.

A kutatássorozatról a www.fil.hu/mobil magyar, német és angol nyelvű webhely folyamatosan tudósít. Erről a webhelyről nyílik a téma szakirodalmát bemutató, folyamatosan frissülő "virtuális könyvtár" is. Emellett a program első és második szakaszának eredményei az ez év májusában, illetve a mai konferenciával egy időben napvilágot látó - a közeljövőben a könyvesboltokban is hozzáférhető - kötetekben olvashatóak.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50