Megszűnhet az ingyenes internet?

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. szeptember 2. 12:13
A Magyarországon működő két ingyenes internet hozzáférést nyújtó szolgáltató, a Freestart Kft. és a kiwwi Kommunikációs Kft. aggodalmát fejezi ki, mivel 15 nappal a Hírközlési Törvény hatályba lépése előtt még nem ismert sem a döntéshozók elképzelése, sem pedig a konkrét végrehajtási rendelet tervezete, az árbevétel-megosztásról szóló tárgyalások zárt ajtók mögött zajlanak. Ez lehetetlenné teszi a mindenkinek megfelelő szabályozási környezet kialakítása érdekében történő véleményezést az érintettek részéről.
Amennyiben a közeljövőben életbe lépő végrehajtási rendelet túl alacsony részesedést állapít meg az internetszolgáltató jutalékaként (az EU gyakorlattól jelentősen eltérő mértékben), amit a távközlési szolgáltató fizet a generált forgalom után, akkor a két szolgáltató nem látja biztosítottnak az ingyenes internet-hozzáférés fenntarthatóságát.

Ebben az esetben a két szolgáltató több mint 260 ezer regisztrált ügyfele számára megszűnik az ingyenes internetezés, és egyben százezer magyarországi háztartásnak kell lemondania a világhálóhoz történő csatlakozás olcsó lehetőségéről. A független kutatóintézetek becsléseit figyelembe véve – melyek szerint az ingyenes szolgáltatók 3-5 százalék ponttal növelték a jelenleg 16 százalékos hazai internet penetrációt –, összességében 20 százalékkal csökkenhet a hazai netezők száma.

A konkrét számokon túl ez komoly megtorpanást jelent a magyar információs társadalom fejlődésében, és valószínűleg a magyar online piac minden szereplője megérzi majd a piac méretének csökkenését. Természetesen az sem közömbös, hogy így nem kerülhet sor a két szolgáltató által tervezett további több milliárd forintos beruházásra, és az ingyenes hozzáférési pontok további terjesztésére sem.

Mindazonáltal a két szolgáltató bízik benne, hogy a döntéshozók – a magyar internetes társadalom fejlesztése mellett eddigi kinyilvánított szándékaikkal összhangban – olyan döntésre jutnak, ami továbbra is lehetővé teszi az ingyenes internetezést több százezer magyar lakos számára. Ezzel nemcsak az esélyegyenlőséget javítják, de hozzájárulhatnak az online szféra további egyenletes fejlődéshez is – olvasható a közleményben.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09