Egyre kevesebb az esély a HP-Compaq egyesülésre

Tóth Kristóf, 2001. december 10. 09:21
A David and Lucile Packard Foundation, amely a Hewlett-Packard legnagyobb részvényese, a napokban a 25 milliárd dolláros egyesítési terv ellen szavazott, valószínűleg megpecsételve ezzel a Compaq felvásárlási terv sorsát.
"A vagyonkezelők tanácsa megérti, hogy a stratégiai fontosságú döntéseket az igazgatóság hozza, hosszas vizsgálat és elemzés után a tanács azonban arra a következtetésre jutott, hogy az alapítvány szempontjából hátrányos a tranzakció lebonyolítása" - mondta Susan Packard Orr, a Packard Foundation alapítvány elnöke. Az alapítvány hozzávetőleg 10 százalék részesedéssel rendelkezik, vagyis a részvényesek 18 százaléka már az üzlet ellen szavazott.

Walter Hewlett, a HP vezetőtestületének tagja, és egyben a társalapító William Hewlett fia, valamint David W. Packard, a másik társalapító David Packard fia korábban bejelentették, hogy a Compaq felvásárlása ellen fognak szavazni. Az üzlet létrejöttét ellenző családtagok a részvények összesen 8 százalékát birtokolják.

A visszalépések ellenére a HP és a Compaq továbbra is a fúzió véghezvitelét támogatja. - Az elkövetkezendő hetekben további információkat bocsátunk a részvényesek részére, és bízunk benne, hogy egyre inkább megértik az egyesítés előnyeit - mondta egy HP képviselő. A Packard Foundation döntése azonban nem sejtet jót Carly Fiorina, a HP vezérigazgatója számára sem. Egyes elemzők szerint a vezérigazgatót bizonyosan menesztik posztjáról, amennyiben a Compaq felvásárlása nem valósul meg. Fiorina nyíltan kifejtette, hogy teljes mértékben támogatja az egyesülést, és egy alkalmazottakhoz intézett levélben hevesen támadta a média azon képviselőit, illetve az elemzőket, akik ellenzik a 25 milliárd dolláros üzletet.

A HP-Compaq egyesülés megvalósításához a részvényesek 51 százalékának jóváhagyása szükséges. A szavazásra a jövő év első felében kerül sor egy rendkívüli gyűlésen.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50