Élenjáró információs infrastruktúra az oktatás és a kutatás számára

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2001. december 11. 18:33
A Matáv és a Cisco Systems képviselői ünnepélyesen átadták a magyar felsőoktatásnak azt a nagysebességű gerinchálózatot, amely nagy sávszélességű internet-hozzáférést biztosít az Oktatási Minisztérium, továbbá számos hazai oktatási intézmény számára.
A komplex projekt része a Hungarnet – a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Iroda (NIIF) által üzemeltetett nemzeti oktatási IP-hálózat - kiszolgálása, amely biztosítja az egyetemek számára a gyorsabb hozzáférést a nemzetközi oktatási-kutatási hálózatokhoz.

Ezzel párhuzamosan a Matáv a Deutsche Telekom alvállalkozójaként a Bécs–Budapest és a Pozsony–Budapest viszonylatokban 2,5 gigabit/s (2,5 milliárd bit másodpercenként) sebességű összeköttetéseket biztosít a GEANT számára. A GEANT az Európai Unió kiemelt projektje, 27 országot felölelő páneurópai kutatóhálózat. Célja, hogy maximálisan kiaknázza a távközlési technológia újdonságait – így az optikai internetet - egy, a kutatókat és magát a kutatást támogató infrastruktúra létrehozásával, valamint összekapcsolja a különböző európai országok nemzeti kutatási hálózatait.

A most elindított Matáv-szolgáltatás 2,5 gigabit/s adatforgalmat képes továbbítani összeköttetésenként, így Magyarország azon - kevesebb mint 10 - európai ország egyike, amelyek ilyen nagysebességű hálózattal kapcsolódhatnak a GEANT rendszerébe. A fejlesztéseknek köszönhetően Budapest regionális szerepet is betölt a GEANT hálózatán belül. A kutatás-fejlesztési célokat szolgáló hazai optikai internethálózat kiépítéséhez a NIIF a Széchenyi-tervből is kapott támogatást.

A Matáv hosszú távú stratégiájának megfelelően építi ki a DWDM gerinchálózatát, melynek feladata lesz a jövő szélessávú szolgáltatásainak támogatása és nagysebességű béreltvonali szolgáltatás nyújtása az ügyfelek számára. Ennek a hálózatnak első alkalmazása a NIIF és GEANT hálózatok kiszolgálása. A megvalósítás első fázisa a Matáv tervei alapján mindössze három hónap alatt készült el, köszönhetően a Matáv, a Cisco Systems és alvállalkozói, a SAGEM Magyarország Kft és a Matávcom szakemberei szoros együttműködésének. A WDM gerinchálózat a jövőben földrajzi kiterjedésben és kapacitásban is tovább fog bővülni.

A DWDM rendszer olyan optikai átviteli platform, amely egyrészt elősegíti a meglévő, illetve újonnan telepített optikai kábelhálózat hatékonyabb felhasználását, másrészt új szolgáltatások kialakítását is lehetővé teszi. A most üzembehelyezett Cisco optikai rendszer az első magyarországi nagy DWDM hálózat, amely végső kiépítésben alkalmas 64 hullámhosszon egyenként 10 gigabit/s, azaz összességében 640 gigabit/s sávszélességet biztosítani egy optikai szálpáron keresztül. A technológia a meglévő infrastruktúra felhasználásával nagyságrendekkel megnöveli az optikai hálózatok kapacitását.

A Matáv DWDM hálózati berendezések a Cisco legmodernebb optikai eszközeiből, például a gerinchálózatban alkalmazott ONS15801, valamint a nagyvárosi hálózatban használatos ON15200 metro DWDM berendezésekből állnak. A hálózat felügyeletét a Cisco Transport Manager (CTM) végzi, mely a teljes Cisco optikai hálózatot menedzseli, és beilleszkedik a Matáv hálózatmenedzselő rendszerébe.

A Cisco Systems mint rendszerszállító mind a szolgáltatói (Matáv), mind pedig a végfelhasználói oldalon (NIIF) jelentős szerepet vállalt, így igazi „végponttól-végpontig” Cisco hálózat biztosítja a szolgáltatást. A Matáv által szolgáltatott sávszélességet a NIIF szintén Cisco berendezésekkel fogadja, ahol a Synergon által telepített legmodernebb Cisco 12416 Gigaswitch routerek (GSR), valamint a Cisco Catalyst 6509 berendezései végzik a szolgáltás „továbbosztását” az egyetemeken, tudományos intézetekben.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05