A RealNetworks csatlakozik az MPEG4 támogatóihoz

Tóth Kristóf, 2001. december 12. 08:05
Az adatfolyam-alapú internetes médiafájlokkal foglalkozó RealNetworks a napokban bejelentette, hogy a jövőben támogatni fogja az MPEG-4 digitális videó- és audiotechnológiát. A lépés, amellyel a társaság az egyre jobban megoszló média-adatfolyam ipar együttműködését szeretné erősíteni, komoly meglepetést okozott a szakértők számára.
A lépés értelmében a társaság RealSystem iQ és RealOne médialejátszóinak következő verziója már támogatni fogja az MPEG4 formátumot is. A támogatáshoz szükséges plug-ineket a társaság egyik partnere, az Envivo készíti. A RealNetworks emellett a társaság drót nélküli kommunikációs terveinek alapjaként a közelmúltban belépett a Third Generation Partnership Project (3GPP) szabványügyi csoportba, amelynek feladata a 3G (3. generációs) mobilrendszerek technikai specifikációinak meghatározása.

A szabványügyi szakértők szerint az MPEG-4 jelentősen megkönnyítheti a digitális audió és videó interneten keresztüli továbbítását, a RealNetworks és Microsoft cégek rivalizálása azonban komoly problémákat vetett fel. Az elemzők szerint a RealNetworks lépése az MPEG-4 támogatásával kapcsolatban nem az ipar együttműködését hivatott erősíteni, hanem mindössze egy olyan döntés, amelyet a társaság a rivális formátum térhódítása miatt volt kénytelen meghozni.

A Microsoft és RealNetworks társaságok ez idáig egyaránt távol tartották magukat azoktól a csoportoktól, amelyek az adatfolyam-alapú internetes technológiák szabványosítását végzik. Ennek oka elsősorban az, hogy mindkét cég saját technológiáját próbálta általánosan elterjeszteni.

Kulcsszavak: RealNetworks multimédia

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09