Néhány hónapig a jövőben éltem

Széll András, 2001. december 30. 13:34
Általában nem szeretek panaszkodni, különösen nagy nyilvánosság előtt. Mostanában azonban az infokommunikáció kapcsán csak a kesergésre van okunk. Ön mint olvasó persze joggal megkérdezheti, hogy miért kell olvasnia ezt a kesergést, hiszen Ön mint független entitás, nem érintett az én lelki nyavalyáimban. A válasz, hogy azért, mert érdekeink közösek.
Mindannyiunk számára az lenne megfelelő, ha olyan szabad piacon tudnánk szolgáltatásokat vásárolni, amelyen a szolgáltatók valóban versenyeznek, és ahol a szolgáltatások minősége és ára arányban van egymással. Olyan piacon, ahol a szolgáltatók nem hátráltatják szándékosan a technológiai fejlődést.

Na, de térjünk rá a konkrétumokra! Néhány hónappal ezelőtt előfizettem a TVNET Kft. kábeltévés internetszolgáltatására. Ennek ára áfával együtt 10 ezer magyar forint, amiért cserébe kap az ember egy 1800 kbps gyorsaságú vonalat. Telepítési költség, kötelező előfizetés nincs. Minden szempontból elégedett vagyok a szolgáltatással, "ügyfélszolgálatilag", emberileg, technológiailag egyaránt. Csakhogy a napokban kaptam a cégtől egy levelet, amelyben ez áll: "A TVNET Kft. jelenleg az UPC Magyarország Kft. tulajdonában lévő (korábban Satimex) kábeltelevíziós hálózat igénybevételével szolgálja ki a főváros XIII. kerületében internetet használó ügyfeleit, köztük Önt is. Az említett alaphálózat használatára vonatkozó szerződésünk 2001. december 31. napján lejár."

A levélben tudtomra adják, hogy lehetőségem van installálási és letéti díj nélkül átállni az UPC Chello szolgáltatásra. Ezzel a lehetőséggel azonban van néhány problémám. Először is: az UPC televíziós kábelen szolgáltat, míg eddig egy külön behúzott UTP-kábelt használtam. Az átállás azzal jár, hogy jönnek a szakemberek, elkezdenek kábelezni, a régit kihúzhatom, az asztalomra pedig odakerül egy modem. Felhajtás. Nem szeretem.

Aztán a második körben az ember elkezdheti értesíteni ismerőseit, hogy az e-mail címei megváltoztak. Ezt sem szeretem.

A fő gondom azonban az, hogy az UPC – igaz, nem sokkal, mindössze 900 forinttal – drágábban, de csak harmadannyi sávszélességen (512 kbps) szolgáltat. Ezt viszont már utálom. Ezt ugyanis csak úgy lehet értelmezni, hogy adva van egy társaság, amely nem engedélyezi más szolgáltatók számára, hogy a kábeleit használják, viszont a korábbihoz képes emelt áron nyújt gyengébb minőségű szolgáltatást.

Mert megteheti.

Mert a törvényhozók szerint még nincs szükség kábeltörvényre. Addig is mindenki azt csinál, amit akar, és amire törvény adta lehetősége van. Mint a mackó, aki a téli álom előtt magára szedi a zsírpárnákat. Így ebben az országban csak a zsírpárnák konvergálnak, a technológia nem. Csak annyit tudok mondani, hogy kíváncsian várom a távközlési piac liberalizációját. Remélem, hogy egyszer optimista vezércikket is írhatok.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09