Kiemelkedő negyedév az Oracle Hungary-nál

Újabb oktatási központot támogat az Oracle Hungary

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2001. december 19. 12:38
Az Oracle Hungary Kft. a 2002-es pénzügyi év második negyedévében több mint 2,2 milliárd forint árbevételre tett szert, ami az előző negyedévhez képest 29%-os növekedést jelent. Az Oracle Hungary Kft. és a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kara a napokban aláírt egy kompetenciaközpont kialakításáról szóló megállapodást.
  • Az Oracle Hungary Kft. és a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kara a napokban írt alá egy Oracle kompetenciaközpont kialakításáról szóló megállapodást, amely újabb állomása az Oracle és a magyar felsőoktatási intézmények közti együttműködésnek.

A vállalat szoftverekkel, tematika kialakításával, oktatással, tanácsadással, marketingtevékenységgel, illetve az első három évben a központban dolgozó oktatók finanszírozásával támogatja a központ működését. Ez megközelítőleg 12 millió forint támogatást jelent a három év alatt, valamint az Oracle dolgozóinak térítésmentes munkáját, amely további milliókban mérhető. A NIK egymillió forint értékben a központ működéséhez szükséges helyiségek biztosításával és átalakításával, továbbá a hardverinfrastruktúrával és szakembergárdájával járul hozzá az együttműködéshez. A központban már az idei tanévben is 100 nappali, 20 esti és közel 50 posztgraduális képzésben részt vevő hallgató ismerkedhet meg a legújabb Oracle alkalmazásokkal.

Az BMF NIK-kel való együttműködés egy tudatos folyamat része, amelynek keretében az Oracle már évek óta együtt dolgozik a magyar műszaki felsőoktatás intézményeivel a technológiai termékek oktatása terén. Az Oracle Academic Initiative (OAI) felsőoktatási program keretében a Budapesti Műszaki Főiskola mellett a Budapesti Műszaki Egyetemen, a Debreceni, a Szegedi, a Veszprémi Egyetemen, valamint az ELTE TTK-n a diákok már több éve tanulhatják az Oracle világszínvonalú technológiai termékeinek használatát.

Az oktatás mellett az Oracle termékei jelen vannak 23 hazai felsőoktatási intézmény különféle hallgatói, gazdálkodási, könyvtári, portál- és más alkalmazásainak hátterében is. Kedvező fogadtatásra talált a cég által a magyarországi felsőoktatás számára idén bevezetett intézményi szintű konstrukció, az Oracle Campus Program, amelyet immáron négy intézmény választott Oracle licencekkel történő teljes körű lefedéséhez. A Széchenyi István Főiskola, a Kodolányi János Főiskola és a Közép-európai Egyetem mellett a nyár folyamán a Budapesti Műszaki Egyetemmel is megállapodás született, amely 1 milliárd forint értékű szoftverhez segítette az intézményt nagyon kedvező áron, a már korábban megvásárolt Oracle licencek beszámításával. A Campus megállapodás lehetővé teszi, hogy a BME összes intézménye korlátlan számú installációban, bármilyen hardveren és operációs rendszeren használhassa az Oracle adatbázisait a következő 4 évben, akár a belső működést támogató alkalmazásokhoz, akár az intézmény weboldalainak háttér adattárolójaként.

Az Oracle magyarországi leányvállalatához az elmúlt negyedév során közel 100 új megrendelés érkezett a hazai gazdaság legkülönbözőbb területeiről. Ebben az időszakban a vállalat legfontosabb projektjei közé tartozott a Magyar Posta Rt. elektronikus közbeszerzési rendszerének, a Rába Járműipari Holding Rt. termelésirányítási rendszerének, valamint a GE Medical Systems hazai vállalatánál folyó pénzügyi rendszer bevezetési feladatának megvalósítása. Az elmúlt negyedévben kapott megbízást a vállalat az OTP Bank Rt. Tranzakciós Adattárházának megvalósítására, illetve nemrég került sor a Pénzügyi Szervezetek Országos Felügyelete (PSZÁF) által igényelt új pénzügyi rendszer átadására.

Az Oracle Hungary továbbra is bizakodó a kis és középvállalati piacot illetően, hiszen a tavaly szeptemberben indított E-Start csomagja kifejezetten ezt a piacot célozta meg, és eddig már 15 vállalat választotta ezt a megoldást, amely európai szinten a második legjobb eredménynek számít.

Az elmúlt negyedév sikerében a termékeladások volumenén túl jelentős szerepet játszott az Oracle konzultációs üzletágának teljesítménye is, amely továbbra is az egyik legeredményesebb konzultációs csoport az Oracle EMEA térségében. A hazai szakemberek elismertségét jelzi, hogy jelentős számban vesznek részt külföldi projektekben Európában és a tengerentúlon is, például a GE Services vállalatnál Atlantában, ahol 6 magyar szakember vesz részt a munkában.

Várhatóan a jövőben továbbra is komoly megrendelőként fog fellépni a kormányzati szféra, és az Oracle úgy látja, hogy a jövő év második felére ismét erőre kap a telekommunikáció is. A vállalat bízik abban, hogy az Oracle 9i és az új alkalmazásszerver, az Oracle 9iAS adaptációja egyre gyorsabban terjed itthon is, illetve a középvállalati területen tovább tudja szélesíteni az E-Start csomagok funkcionalitását.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05