CadLine Kft. nyilatkozata a Graphisoft elleni peréről

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2001. december 19. 11:48
Másfél éve kezdődött az első olyan per magyar szoftvergyártók között, amelynek tétje többmilliárd forintos piaci pozíciók megszerzése. A CadLine Kft. közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, melyben ismerteti a konfliktusról kialakított állásponját.
A sajtóközlemény szerint: „Az egyik fél, a Graphisoft a tisztességes, korrekt versenyt, a piaci megmérettetést kikerülve más utat választott. Beperelte a CadLine Kft-t, és az azóta eltelt időben felperesi pozícióját felhasználva tisztességtelen eszközökkel próbálta ellehetetleníteni piaci versenytársát. A CadLine Kft. ezért tartotta szükségesnek viszontkereseti kérelem benyújtását a Graphisofttal szemben.

A CadLine Kft. terméke, az ArchLINE hat éve van jelen a piacon. Mindaddig, amíg nem jelentett konkurenciát az ArchiCAD-nek, a Graphisoft nem tartotta szükségesnek per indítását. Amióta viszont az ArchLINE továbbfejlesztett változata erős, jó alternatívát kínáló versenytársa lett az ArchiCAD-nek, a Graphisoft azt állítja, hogy az ArchLINE a korábban készült Bigraph szoftveren alapul.

A per másfél éve alatt a Graphisoft meg sem próbálta bizonyítani, hogy szerzője a Bigraph szoftvernek. Ezt nem is tehette, hiszen a Graphisoft gazdasági munkaközösségként – a Szerzői Jogi Szakértői Testület álláspontja szerint – nem szerezhetett szerzői jogokat. Ezek a jogok a Bigraphot kifejlesztő magánszemélyeket illetik. Közülük többen a CadLine Kft. tulajdonosai.

A Graphisoft azt sem próbálta bizonyítani, hogy jogszerűen szerzett felhasználói jogot a Bigraph szoftverre. A per során viszont elismerte azt, hogy az ArchiCAD a Bigraph szoftveren alapul. Amíg tehát az sem bizonyított, hogy a Graphisoft jogosult-e egyáltalán perelni, a CadLine nem látta értelmét, hogy a szellemi tulajdonát képező ArchLINE forráskódját előzetes bizonyítás keretében vizsgálják, és esetleg manipulálják vagy felhasználják.

A CadLine Kft. hangsúlyozni kívánja, hogy a per során tett minden állítását hitelesen tudja igazolni. Dokumentumokkal tudja igazolni a Szerzői Jogi Szakértői Testület elfogultságát. Ugyancsak bizonyítani tudja a tisztességtelen piaci magatartást. A Graphisoft ugyanis a per kezdete óta dokumentálhatóan visszaél felperesi pozíciójával, és ezzel kívánja befolyásolni a CadLine ügyfeleit.

A CadLine Kft. véleménye szerint a per tétje a szabad piac védelme, az új gondolatok, megoldások létjogosultsága. A magyar szoftveripar valódi fejlődését az jelenti, ha minél több új, a világpiacon versenyképes program születik. A cég által kifejlesztett ArchLINE innovatív megoldásaival új mércét állított fel az építészeti tervező rendszerek piacán – a Graphisoft Rt. elé is. Az lenne a kívánatos, ha a termékeket a piac értékelné.

A CadLine Kft. örül annak, hogy a per nyilvánosságot kapott. A média és a szakmai közvélemény érdeklődése megfelelő mederben tarthatja a pert. A nyilvánosság önmagában nem garantálja, de elősegítheti, hogy a perben részt vevő minden fél korrekten, a szakmai tisztesség legmesszemenőbb figyelembevételével járjon el.”

Eddig a közlemény, s várjuk a másik fél, a Graphisoft reagálását, melynek természetesen ugyanígy helyet biztosítunk lapunkban.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50