Jolán és Kukika nyert az Axelero flashanimációs pályázatán

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2001. december 19. 19:17
December 18-án este vehették át az egymillió forintos fődíjat az Axelero flashanimációs pályázat győztes művének alkotói a C3 Kulturális és Kommunikációs Központban megrendezett díjkiosztó ünnepségen. Az alkotás a közönségszavazáson is az 1. helyezést kapta. A nyertes mű alkotói a jutalmon túl lehetőséget kapnak egy filmsorozat elkészítésére, amely naponta új sorozattal fogja meglepni az oda látogató érdeklődőket.
A nyertes pályamű a Jolán és Kukika lett (alkotó: Jolán és Kukika űrprojekt. Díjazásban részesült a forduló további négy alkotócsapata, akik a zsűri döntése alapján egyenlően osztoztak a másik egymillió forint értékű díjon, azaz csapatonként kétszázötvenezer forint pénzdíjban részesültek: Alsógöröngyös - A traktor c. epizód (Fritz & Nádas űrprojekt), Ördög és Pokol - Angyal baj c. epizód (dezinformatics űrprojekt), Hűde nővérek - A randi (All Bitches űrprojekt), Pancierotti - Pancierotti szabadul (Pancierotti űrprojekt).

A négyfordulós pályázaton a regisztráltak száma százhatvan fölött volt, és több mint hatvanan küldtek sorozat- és figuraterveket. A képes forgatókönyvek, story boardok elbírálása után még harminckét versenyző maradt talpon. A végső sorrend a közönségszavazás és a zsűri döntése alapján alakult ki. A pályázatra beérkező munkákból minden fordulóban az [origo] oldalain megrendezésre kerülő közönségszavazás, illetve a zsűri értékelése alapján választották ki a legjobbakat. A zsűri tagjai Reisenbüchler Sándor rajzfilmrendező (a zsűri elnöke), Árpa Attila (kreatív igazgató, RTL Klub), Bakács Tibor kritikus, Fábry Sándor humorista, Kangyal András multimédia-rendező (Frutta Elettronica), Pohly Ferenc (PR-igazgató, Axelero Internet) és Tamás Bence Gáspár (főszerkesztő, rajzfilmhu) voltak.

A kiírók célja az volt, hogy a nyertes pályázókkal közösen útjára indítsák az első hazai folytatásos flashsorozatokat, amelyek naponta jelentkező, friss, csattanós epizódokból állnak, kultikus és népszerű szereplőkkel. Az első fordulóban a sorozat és az elkészítendő epizód szinopszisát, a második körben az epizód story-bordját (képes forgatókönyvét) és látványterveit, a harmadikban fordulóban az epizód animatikját (ritmusra vágott, zenés story board) az utolsó, negyedik fordulóban pedig már a kész, zenés, hangos flashfilmet kellett beadni.

A pályázat története

  • 2001 nyarán a magyar film honlapja (www.magyar.film.hu) flashanimációs pályázat kiírását határozta el, hogy kiderüljön, milyen fogadtatása lenne egy rajzfilmes site-nak a hazai internetfelhasználók körében. Rövid idő alatt a rajzfilmhu körül kialakult egy olyan aktív, rendezőkből, animátorokból, tanárokból, műhelyekből és gyártóstúdiókból álló közösség, amely már a saját igényeire és érdekei szerint próbálja alakítani a rajzfilmhut. A rajzfilmhu Axelero Internettel, mint stratégiai partnerrel közösen pénzdíjas pályázatot szervezett, amely szeptember 26-án „Axelero Flashanimációs Pályázat”-ként debütált. A pályázók négy fordulón keresztül, három hónap alatt juthattak el az 1 millió forintos fődíjig.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05