Budai önkormányzatok informatikai együttműködése

MTI Sajtóadatbank, 2001. december 20. 11:14
Az informatikai fejlesztések összehangolásáról írt alá megállapodást négy budai kerület polgármestere szerdán Budapesten. Az I., II., XI. és XII. kerületi önkormányzatok vezetői megállapodtak abban, hogy a lakosság számára hatékony és egyszerű hivatali ügyintézést, tájékoztatást, valamint az önkormányzatok munkájába való szélesebb körű betekintést lehetővé tevő elektronikus szolgáltatást indítanak.
Az aláírást megelőző sajtótájékoztatón Bencze B. György, a II. kerület polgármestere hangsúlyozta: az úttörő jellegű megállapodás kényelmesebb, gyorsabb, hatékonyabb, ellenőrizhetőbb, átláthatóbb ügyintézést indíthat el.

A polgármester elmondta: a négy önkormányzat összehangolja informatikai fejlesztéseit, közös fejlesztési programokat kezdeményeznek, valamint az önkormányzati és központi források hatékonyabb felhasználása érdekében támogatást várnak a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosságától.

Bencze B. György kitért arra, hogy az együttműködést három programmal indítják el. Kísérleti jellegű elektronikus ügyintézési programot kezdeményeznek - ebben szerepel az online ügyintézési tájékoztatás, az elektronikus belső ügyviteli rendszerek kialakítása, a digitális aláírás önkormányzati alkalmazása -, valamint elektronikus intézményközi kommunikáció kiépítését és a kerületek lakói számára ingyenes e-mail használati lehetőség megteremtését tervezik.

A polgármester szerint az elektronikus ügyintézés meghonosodására még legalább öt-tíz évet kell várni, s ez az önkormányzatok részéről jelentős fejlesztéseket igényel.

Mitnyan György XII. kerületi polgármester úgy vélte: az elektronikus ügyintézés át fogja alakítani az önkormányzati hivatalok belső struktúráját, így elsősorban minőségi változást fog hozni.

A polgármester szavai szerint a manuális ügyintézéssel párhuzamosan alakul majd ki az elektronikus ügyintézés. Jelezte ugyanakkor: már ma is körülbelül öt napot takarít meg az, akinek lehetősége van arra, hogy e-mailben írjon levelet az önkormányzatoknak.

Nagy Gábor Tamás, a Budavári Önkormányzat vezetője rámutatott: van egy jól körülhatárolható társadalmi réteg, amelyik gyorsan hozzá fog szokni az elektronikus ügyintézéshez.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09