Mit számít az otthoni internetezés?

Vén Márton Vén Márton, 2002. január 11. 15:39
Számos, a hazai elektronikus kereskedelemről szóló tanulmány citálja az alacsony internet penetrációt az online vásárlás fő hátráltató tényezői közé. Egy friss tengerentúli közvéleménykutatás eredménye szerint az online vásárlások ott sem otthonról történnek.
Amerikában az otthoni internetet kevesen használják, és azok sem vásárlásra, állítja a Yankee Group a napokban megjelent tanulmányában.

Az amerikaiak egy jelentős rétege egyáltalán nem is vásárol otthonra internet hozzáférést. A kutatás a következő okokra derített fényt:

Sokan drágállják az internet előfizetés költségeit. Az alacsony keresettel rendelkezők 72%-a, míg a jobb fizetéssel bírók 21%-a jelölte meg a magas szolgáltatói díjakat a fő okként.

Szintén sokan említették, hogy mivel cégüknél vagy az iskolában rendelkeznek hozzáféréssel, így otthonra feleslegesnek tartják az előfizetést. 10-12% nem akarja, hogy telefonon az internetezés miatt ne legyen elérhető, míg jónéhány válaszadó az internetezés bonyolultságát, a gyerekekre gyakorolt negatív hatásait, vagy az alapvető érdektelenséget jelölte meg gátló tényezőként.

Kétségtelen, hogy egyetlen technológia sem képes 100%-os lefedettséget elérni a népesség körében, még a legelterjedtebb televízió, vagy telefon sincs meg minden háztartásban még a jóléti államokban sem. De a tanulmány arról is tudósít, hogy sok otthoni hozzáféréssel rendelkező háztartásban azért nem használják otthon az internetet, mert egyszerűen a munkahelyi internet hozzáférés összehasonlíthatatlanul gyorsabb. Ez lehet az egyik oka, hogy a Nielsen//NetRatings decemberi felmérésének eredménye szerint a karácsonyi online vásárlások fele munkahelyről internetezőktől származott.

Kulcsszavak: e-commerce B2C e-business

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05