Az internet és a magyar sport

Mindenki másképp csinálja

MTI Sajtóadatbank, 2002. január 12. 08:57
Manapság a magára valamit is adó szervezet, esemény nem hagyja ki azt a lehetőséget - a sportvilágban sem -, amelyet az internet biztosít: az azonnali megjelenést, a korlátlan hozzáférést, az újfajta hirdetési formát stb. Az MTI Sportszerkesztőségének körképéből az derül ki, hogy Magyarországon, enyhén szólva, felemás a helyzet, mert akadnak korszerűen gondolkodók, akik többnyire színvonalasan "fenn vannak" a világhálón, de a többség, jó esetben, legfeljebb tervezi ezt.
Hogy a téma napirenden van, annak bizonyítéka, hogy a 63 sportágat tömörítő Nemzeti Sportszövetség a jövő héten valamennyi tagjának eljuttat egy-egy számítógépet, "cserébe" azért, hogy az online rendszerben működő állomások folyamatosan szolgáltassanak naprakész adatokat.

Elbert Gábor, az NSSZ főtitkára szerint ez az első lépés az interneten történő megjelenésre mindazok számára, akik még nem használják (ki) a modern hírközlési formát.

- Valamennyi tagszövetségünknek felkínáltuk a lehetőséget, hogy a mi honlapunkról kiindulva saját maguk is kialakítsák önálló internetes hírszolgálatukat. Kaptak egy kulcsot, s azt "tesznek fel" önmagukról, amit jónak látnak.

A főtitkár állítja, hogy hamarosan a magyar sport minden aktuális információjához hozzá lehet majd férniük az internetezőknek, de az igazi "információs forradalomra" addig - remélhetőleg csak ez év végéig - várni kell, amíg felépül a Sportok Háza. Azaz: a fizikai közelség jót tesz majd a virtuális igények összehangolt kielégítésének is.

A teljesség igényét nélkülöző, s a - jellegéből adódóan - szubjektív összesítés 22 honlapot vizsgált az interneten való megjelenés speciális szempontjai szerint, és az eredmény lesújtó: a honi sportéletben csak 5 szervezet (ISM, MOB, a kosár-, asztalitenisz- és a röplabdaszövetség) szolgáltatása minősíthető kitűnőnek, 6 másik (Nemzeti Sportszövetség, kajak-kenu, vízilabda-, sakk-, tenisz- és vitorlásszövetség) elfogadható, a többi...

Vagy használhatatlan, vagy nincs is!

Ifjúsági és Sportminisztérium

Az ISM honlapján gyakorlatilag mindenre kiterjedő információ várja az érdeklődőt. A http://www.ism.hu címen a legfrissebb hírek mellett megtalálhatók az új Budapest Sportcsarnok építésével kapcsolatos tudnivalók, illetve letölthetők a tárca által kiírt pályázatok. Tudakozódni lehet továbbá a Magyar Csapat sportmarketingprogramról, illetve sportágfejlesztési elképzelésekről.

Magyar Olimpiai Bizottság

Naprakész a MOB honlapja is, amelyen a Salt Lake City-i téli játékokkal kapcsolatos részletes információk mellett már a 2004-es athéni ötkarikás világtalálkozóról, illetve annak előkészületeiről is tájékozódni lehet. A http://www.mob.hu oldalon természetesen olvashatók az olimpiai mozgalom friss hírei, továbbá megtalálható egyes sportágak jelentős világeseményeinek eredménylistája is. A homepage ezen részét - a tájékoztatás szerint - folyamatosan töltik. Nagy előnye a honlapnak, hogy számos egyéb címre - többek között a soron következő játékok, illetve a nemzeti bizottságok oldalaira - is el lehet jutni róla.

Nemzeti Sportszövetség

A http://www.nssz.hu címen elérhető oldalon látszik, hogy egy fiatal szervezetről van szó. Legfontosabb jellemzője, hogy érzékelhető: a magyar sporttal kapcsolatos információkat illetően a határ a "csillagos ég" lesz, lévén - majd egyszer - innen elérhetővé válik minden sportági szövetség. Egyelőre a sporttörvényről, a szervezeti felépítésről, címekről, tisztségviselőkről lehet olvasni, de megtalálható itt a legutóbbi közgyűlés jegyzőkönyve is. Ki lehetne rá tenni a táblát: fejlesztés alatt!

Atlétika

A http://www.masz.hu oldal jelenleg nem elérhető, mert éppen átállítás alatt van. A Magyar Atlétikai Szövetség tervei szerint az új weboldal a korábbinál sokkal frissebb információkat tartalmaz majd, a versenyek eredményei még aznap felkerülnek a világhálóra. Makszin Áron főtitkár szerint az új oldal sokkal naprakészebb lesz, mint a korábbi volt.

Asztalitenisz

A Magyar Asztalitenisz Szövetség tavaly májusban készítette el és indította be internetes honlapját (http://www.moatsz.hu). Az oldalon szinte minden, a sportággal kapcsolatos fontos információ megtalálható: a versenynaptár, a különböző ranglisták, a legfontosabb szabályváltozások és magyarázatok. A honlapot folyamatosan frissítik, így a böngészők naprakészen értesülhetnek a hazai eredményekről, s azokról a tornákról is, amelyeken magyarok indulnak.

Birkózás

Nem rendelkezik még saját honlappal a Magyar Birkózó Szövetség, de már készül a weboldal.

Cselgáncs

A Magyar Judo Szövetség internetes oldala (http://www.mjsz.hu) november vége óta vírusproblémákkal küszködik, így az utóbbi időben késik az adatok, hírek frissítése.

- A nehézségek miatt még nem tudtuk feltenni a 2002-es versenynaptárt sem, de hamarosan bepótoljuk a lemaradást - mondta az MTI-nek Farkas Tibor főtitkár.

Az igényesen kivitelezett honlapról a fontosabb cselgáncsesemények elérhetősége és a szövetség térképen bejelölt központja mellett még a budapesti időjárási helyzetkép is megtekinthető.

Kajak-kenu

A sikersportág honlapja (http://www.mkksz.hu) is jelzi: fontos számára a nyilvánosság! A címoldalon a sydneyi érmesek színes fotója alatt ott látható a hat főszponzor logója.

Ezzel együtt akadnak hiányosságok, hibák is: a tavaly 60 éves szövetség történetének leírása úgy kezdődik, hogy 1943-ban alakult... Az idei versenynaptár fenn van az oldalon, de a válogatott keret még tavalyi. Ugyanakkor dicséretesen komplett a szolgáltatás az eredményközlés szempontjából. A sportági vezetők is bevallják: tudják, hogy van még mit javítaniuk a hírszolgáltatásban.

Kézilabda

A Magyar Kézilabda Szövetség tavaly augusztusban indult honlapján (http://www.handballnet.hu) az idei új falinaptár megvásárlási lehetőségén túl gyakorlatilag semmilyen érdemi információ nem található. Néhány menüpont nem működik, a statisztikákhoz csak jelszóval lehetne hozzájutni, eredményeknek nyoma sincs.

Kosárlabda

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségé (http://www.hunbasket.hu) a legjobban felszerelt honlapok egyike.

A főoldalt a beérkező eredményektől függően naponta akár 2-3 alkalommal is frissítik, s a mérkőzések befejezése után 1 órával már statisztikákat is böngészhetnek az érdeklődők.

Az 1997 nyara óta működő homepage-ről rengeteg egyéb, a kosárlabdához kapcsolódó hazai és külföldi cím érhető el: egy kattintással el lehet "látogatni" az európai élklubokhoz, a fontosabb világversenyekre és az elmúlt 3 évet felölelő archívumba is.

A közeljövőben nem várható jelentős változás a honlapon, hanem - internetes szponzora révén - a férfi-, majd a női liga hoz majd létre önálló weboldalt.

Labdarúgás

A Magyar Labdarúgó Szövetség honlapján (http://www.mlsz.hu) december 21-i dátummal olvasható a legfrissebb hír. A felsorolt menüpontok kétharmadánál még nem található semmilyen információ. Ennek magyarázata, hogy az internetes oldal szerkesztése a januárban megalakuló sajtóosztály feladata lesz majd és a feltöltés folyamatban van.

A bajnokságok eredményeiről azonban ezen a weboldalon nem, hanem a Magyar Labdarúgó Liga hivatalos honlapján, a http://fociforum.hu címen értesülhetnek a szurkolók. Itt élőben nyomon követhetők az élvonalbeli mérkőzések, emellett az NB I-es csapatokról, játékosokról is friss hírek, érdekességek és többféle statisztika (a nézőszámtól a kanadai táblázatig) található az oldalon.

Ökölvívás

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség hivatalos honlapjának a címe: http://www.boxing.hu. A szervezeti felépítés és a történelmi áttekintés mellett eredmények is találhatók itt, főleg 2000-ből, tavaly azonban akadozott a frissítés. A december elején rendezett pécsi országos bajnokságról például nincs hír.

Öttusa

A Magyar Öttusa Szövetségnek számos információt tartalmazó honlapja volt az 1999-es budapesti világbajnokságot megelőzően, illetve a verseny idején. Azóta az internetes oldalt nem frissítették, a tervek szerint azonban erre hamarosan, talán még január folyamán sor kerül. Pécsi Gábor főtitkár arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a homepage-ről közvetlen elérhetőséget szeretnének biztosítani a nemzetközi szövetség (UIPM), az ISM, a MOB illetve az NSSZ oldalaira.

A tervek között szerepel, hogy a http://www.pentathlon.hu címen a komolyabb hazai versenyek eredményei - ha nem is azonnal, de - legfeljebb egy-két órás késéssel elérhetők legyenek. (Hasonló elképzelései vannak az UIPM-nek is, amely viszont - követve a jó példával elöljáró más nemzetközi szövetségeket - egyenes adásokat tervez.)

A magyar oldalon helyet kapnának az egyes szakosztályok is, amelyek azután saját hírekkel tölthetnék meg a rendelkezésükre álló felületet. Emellett a sportág történetéről, szabályairól és friss híreiről tájékozódhatnának az érdeklődők.

Röplabda

- Nekünk van az egyik legjobb honlapunk - állította Stevik Péter, a Magyar Röplabda Szövetség főtitkára.

A http://www.hunvolley.hu oldal tavaly március óta működik és gyakorlatilag teljes körképet ad a szövetség működéséről. A weblapot rendszeresen frissítik, a bajnoki eredmények azután kerülnek fel rá, hogy beérkezett az MRSZ-hez a találkozó jegyzőkönyve.

Az oldalon nemcsak hazai, hanem a nemzetközi hírek is olvashatók, a sportág rövid történeti áttekintése mellett képek tölthetők le a legnagyobb sztárokról.

Sakk

Kállai Gábor, a Magyar Sakk Szövetség szakmai igazgatója szerint a sportág természetes megjelenési formája az internet. Ennek megfelelően igyekeznek kihasználni a világháló lehetőségeit: tavaly élőben közvetítették a női bajnokságot, idén négy-öt nagyobb versenyről terveznek hasonlót. A http://www.chess.hu oldalon minden érdekesebb információ megtalálható, de egy-két hónapon belül megújul.

A szövetség egyik legérdekesebb kezdeményezése szintén az internethez kötődik, a németekkel közösen egy olyan világbajnokság megszervezésén fáradoznak, ahol a játékosok minden emberi és gépi segítséget felhasználhatnak.

Súlyemelés

A sportág iránt érdeklődők eddig nem sok információt találhattak az interneten a hazai súlyemelésről, de a szövetség (MSSZ) tervei szerint hamarosan megváltozik a helyzet.

- Két-három héten belül elkészül a honlapunk, amely minden igényt kielégít majd - mondta Mercsényi Gyula, az MSSZ főtitkára. - Az oldalon a versenynaptár és az aktuális hírek mellett olvashatóak lesznek a korábbi eredmények és az egykori, valamint jelenlegi élversenyzők adatai is. Technikailag még van néhány finomításra váró részlet, így pontos címmel még nem tudok szolgálni.

Tenisz

A Magyar Tenisz Szövetség (http://www.tennis.hu) internetes honlapja ha nem is éri el a nemzetközi oldalak (http://www.atptennis.com, http://www.sanexwtatour.com, http://www.itftennis.com) színvonalát, elfogadhatónak mondható.

Az MTSZ-hez kapcsolódó különböző alapinformációk (történet, elnökség tagjai, versenykiírások) mellett a különböző sportági kiadványokról is értesülhetnek az érdeklődők. A weboldal pozitívuma, hogy nem csak a legjobb játékosokkal (velük szűken) foglalkozik, hanem a különböző korosztályokról is ír, s beszámol a versenyekről. Ráadásul az alsóbb osztályú eredmények szintén fellelhetőek, ezzel szélesebb kört érint az információáramlás. Emellett az is lényeges, hogy valamennyi megyei szövetség címe és elérhetősége megtalálható. A weblap egyik negatívuma, hogy letöltése lassú, s néhány almenüt régóta nem frissítettek.

Torna

A tornászok esetében két honlap is található az interneten. A kezdetleges oldalak közé tartozik a http://www.extra.hu/matsz, amelyen a Magyar Országos Tornaegyletek Szövetségének (MOTESZ) elnökeként még Rózsa György neve szerepel, aki tavaly márciusig töltötte be ezt a posztot. A MOTESZ szervezeti felépítésén és néhány szép képen túl csak a válogatott keret névsora található meg itt és egy-két tornász névjegykártyája. Ám Csollány Szilveszter dicsőséglistájáról például hiányzik a sydneyi olimpiai bajnoki győzelem.

A http://bridge.si.hu/matsz láthatólag a frissebb változat, itt már eredmények is olvashatók. A hírek menüpont azonban feltöltés alatt áll, így az érdeklődő semmilyen információhoz nem jut az idei legnagyobb hazai sporteseménynek számító debreceni szerenkénti világbajnokságról (november 20-25.). Csollány Szilveszter ezen a weblapon sem olimpiai bajnok.

Úszás

Szemben a szinte kifogástalan, s a legkényesebb igényeket is kielégítő nemzetközi gyakorlattal, a magyar szövetségnek nyoma sincs a világhálón. Ruza József főtitkár szerint ugyan tárgyaltak internetes megjelenésről, de pénzügyi ráfordítás nélkül szerették volna azt realizálni, ami nem sikerült. Sőt! Sajátos szempont, de tartanak attól, hogy amennyiben, például, a ranglisták felkerülnek a világhálóra és mindenki számára hozzáférhetőek lesznek, akkor a szövetség elesik egy bevételi forrástól: eddig ugyanis, mondjuk egy 12 éves gyerek szülei, pénzért jutottak hozzá az általuk kért és értelemszerűen nagy becsben tartott statisztikákhoz.

- A Nemzeti Sportszövetség azonban hamarosan megteremti számunkra az internetes elérhetőség lehetőségét, s csak rajtunk múlik majd, hogy az alapinformációkon kívül mivel lépünk a nyilvánosság elé - tette hozzá a főtitkár.

Vitorlázás

Idén már Balatonfüredről is lesz lehetőség a http://www.hunsail.hu oldal frissítésére, így az eredmények azonnal felkerülnek majd a Magyar Vitorlás Szövetség weblapjára. Eddig ez az események után egy-két napon belül történt meg.

Az oldalon a versenykiírások és szabályok mellett az elnökségi határozatokat, a ranglistákat, valamint a sportághoz kapcsolódó érdekesebbb internetcímeket is megtalálják az érdeklődők.

A szövetség élen járt a világháló lehetőségeinek kihasználásában, amikor tavaly - szponzor segítségével - élő közvetítést adott a hagyományos Kék Szalag Balaton-kerülő versenyről.

Vívás

A Magyar Vívó Szövetségnek ugyan van honlapja, de mivel legjobb esetben is csak havonta töltik, a legfrissebb információkat, vagyis a leginkább fontos versenyeredményeket nem lehet megtudni róla.

A http://www.mvivo-szov.hu című oldalon ugyanakkor megtalálható - szakágakra és korosztályokra bontva - az idei versenynaptár. Emellett a hazai Világkupa-versenyekről is olvasható információ. A tavalyi sorrendet tudatja a minősítő ranglista, amit azonban - vélhetően - az ez évi viadalokat követően rendszeresen frissítenek majd.

Vízilabda

A Korridor nevű tartalomszolgáltató (a póló ezer szállal kötődik a Tv2-höz) jóvoltából viszonylag jó minőségű a sportág internetes hírszolgáltatása, de azért akadnak hiányosságai. Hiába vonzó téma ugyanis a múlt: a tízrészes történeti visszapillantás mellett jó lenne már olvasni a jövő szombaton folytatódó bajnokságról, a programról is.

A frissítési periódusok változóak, a hírek egymás mellé szerkesztése is: a decembervégi Szuper Kupa-meccs eredménye, sértékelése közé került például az egriek búcsúja a bajnoki "felsőháztól".

Kulcsszavak: +legfontosabb sport website

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09