USB 2.0 támogatás a legfrissebb Linuxban

Tóth Kristóf, 2002. január 16. 22:41
Miközben a Microsoft az utóbbi időkben jelentős bizonytalanságokat mutatott az ügyben, hogy új operációs rendszereiben támogassa-e az Universal Serial Bus második generációs változatát, a Linux operációs rendszer legújabb tesztverziójában már teljes körű USB 2.0 támogatás található. Linus Torvalds, a Linux projekt alapítója és vezetője a napokban ugyanis bejelentette a 2.5.2 verziószámú Linux kernelt, mely immár USB 2.0 kompatibilitással is rendelkezik.
Az USB 2.0 szabványról annyit érdemes tudni, hogy elődjénél, az USB 1.1-nél mintegy negyvenszer nagyobb adatátviteli sebességet tesz lehetővé, így kiváló megoldást jelenthet az egyre nagyobb adattömegekkel dolgozó digitális fényképezőgépek, videokamerák és nyomtatók számítógépekhez történő csatlakoztatásához. A konkrét adatátviteli adatokat tekintve az USB 1.1 által elérhető legnagyobb sebesség 12 Mbit/s, ezzel szemben az USB 2.0 támogatása révén akár 480 Mbit/s-os adatátviteli sebesség is elérhető. Tény, hogy az USB 2.0 specifikációi elég meggyőzőek, azonban mivel egy meglehetősen új szabványról van szó, manapság még ritkák az olyan számítógépek és digitális eszközök, melyek ennek a szabványnak megfelelő interfésszel rendelkeznek, azonban szakértők szerint csak idő kérdése, hogy az USB 2.0 mikor terjed el széles körben. Igaz az USB mellett a FireWire szabvány is több mint ígéretes, és tény, hogy a nagy adatátviteli sebességet igénylő alkalmazásokban a FireWire interfészt manapság nagyobb arányban használják, és akkor még nem is beszéltünk a közeljövőben napvilágot látó legújabb FireWire szabványokról.

Szakértők egybehangzó véleménye szerint óriásit lökhet az USB 2.0 szekerén, amennyiben az operációs rendszerek natív USB 2.0 támogatást kapnak. A világ egyik legnagyobb szoftvercégeként nyilvántartott Microsoft a közelmúltban el is készítette USB 2.0-s szoftvereit, melyeket a különböző gyártók számára elérhetővé tett, azonban a szoftveróriás legújabb operációs rendszerében, a Windows XP-ben nem kaptak helyet az USB 2.0 meghajtók. A Microsoft szerint a Windows XP-hez készített USB 2.0 frissítés valamikor az idei év elején megjelenik majd az online Windows Update szolgáltatás keretein belül. Linux fronton az említett verziószámú kernelnek már szerves részét képezi az USB támogatás, azonban a 2.4-es verziókhoz is letölthető az USB 2.0 támogatást megvalósító szoftvercsomag.

Kulcsszavak: Linux adatátvitel opsys USB

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50