HP-Compaq - keresik fuzionáló cégek új magyarországi vezetőjét

MTI Sajtóadatbank, 2002. január 17. 08:54
Olyan magyar markáns személyiséget keresünk a Hewlett Packard (HP) és Compaq egyesülése után létrejövő új magyarországi HP Invest leányvállalat élére, aki képes lesz a cég vezetésére - közölte Roland Roth, a HP Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója szerdán, Budapesten sajtótájékoztatón.
Az igazgató kérdésekre válaszolva közölte: Beck Györgyöt, a Compaq Computer Magyarország vezérigazgatóját még nem kereste meg elvállalná-e a pozíciót, hiszen az általa vezetett társaság most konkurense a HP-nak.

Az eseményen Czinege László, a HP Magyarország marketing igazgatója közölte: folyik az új vezető keresése a leendő új magyarországi cég élére, de ez a keresés a Compaq dolgozói közül senkire sem terjed ki. Hozzátette: a folyamat nem lesz rövid. A vezetőválasztással kapcsolatban Roland Roth közölte: április-májusra megtalálják az alkalmas személyt, s majd ezt követően döntenek a szervezeti kérdésekről. A HP és a Compaq világméretű fúziójával kapcsolatban Roland Roth elmondta: reméli, hogy a februári közgyűlésen a részvényesek az összeolvadás mellett szavaznak.

Az MTI más forrásokból származó információi szerint Beck György nagy valószínűséggel nem lesz az új cég vezetője, mivel a HP-ra rossz fényt vetne az, ha a beolvadó társaság itteni leányvállalatának első embere lenne az új vállalat vezérigazgatója is.

Ugyanakkor informatikai körökben sokan úgy tekintenek a Compaq jelenlegi vezérigazgatójára, mint a várhatóan fuzionáló két leányvállalat potenciális vezetőjére.

A Hewlett-Packard Magyarország (HP) a 2001-es pénzügyi évben az informatikai piacra jellemző recesszió ellenére is 3 százalékkal magasabb nettó árbevételt ért el, mint 2000-ben - közölte Czinege László, a társaság marketing igazgatója egy tavaly év végi sajtótájékoztatón Budapesten. A november 1-től október 31-ig tartó 2001-es pénzügyi évben a HP, illetve importőr forgalmazóinak bevétele összesen 30 milliárd forintot tett ki.

A vállalat kétszámjegyű árbevétel-növekedést ért el a PC-s termékek és a támogatási szolgáltatások, valamint a kellékanyagok terén. Sokszorosára nőttek a darabszámban mért eladások a noteszgépek és a digitális képfeldolgozási termékek szegmensében is.

A marketing igazgató a konkrét eladásokról és növekedési arányokról nem közölt számokat, ám azt elmondta, hogy a HP piacvezető lett a digitális fényképezőgépek területén, s az elmúlt pénzügyi évben több mint 5 ezer ilyen kamerát adott el. A HP részesedése a tintasugaras nyomtatók piacán 50 százalékos, míg a lézernyomtatói szegmensben megközelíti a 70 százalékot.

Czinege László az MTI érdeklődésére elmondta: várakozásaik szerint a 2002-es pénzügyi évben sem javul lényegesen a magyar informatikai piac, s ezért árbevételük is csak egyszámjegyű növekedést mutat majd. Kifejtette: a HP árbevételének 15-20 százaléka származik szolgáltatásokból, a nagyobb részt az eszközeladások teszik ki. A magyar társaság anyavállalata, a Hewlett-Packard Company a 2001-es pénzügyi évben 45,2 milliárd dollár bevételt ért el.

Engloner Gyula, a Compaq Magyarország Kft. PC-üzletág vezetője, a cég tavalyi budapesti tájékoztatóján elmondta: Magyarországon évente 230-240 ezer személyi számítógépet adnak el. Ennek értéke 500 dolláros átlagárral számolva 110-120 millió dollár között van, ami 40-50 milliárd forintnak felel meg.

A Compaq Magyarország részesedése a PC-piacon 2001 első felében 21,7 százalékos volt, ami 2000 hasonló időszakához viszonyítva mintegy 40 százalékos emelkedést jelentett.

A Compaq Magyarország árbevétele 2000-ben 40 milliárd forint körül mozgott, ami az előző évhez képest több mint 10 százalékos emelkedést jelentett. A PC-üzletág az össz-árbevétel mintegy 30 százalékát adja.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50