Jelentős megtakarítás a Molnál Sun ultravékony kliensmegoldással

Kovács Attila, 2002. január 18. 09:41
A PC-s irodai munkahelyek alternatívájaként ismert ultravékony kliensmegoldással felépülő vállalati számítógépes hálózatok jellemzőiről, konkrétan a Mol kutatási divíziójánál tömegesen alkalmazott SunRay kliensek költséghatékonyságáról volt szó a Sun Microsystems Magyarország január 17-i sajtóreggelijén.
A Molnál olyan megoldást kerestek, amely a meglévő mérnöki alkalmazásokat és irodai rendszereiket egyazon platformra teszi. Mára egy 60 darabos SunRay „pilot” program került megvalósításra, amely 100 munkahely feletti felhasználószámra bővül. Az említetten kívül a költségmegtakarítás, a rendszeradminisztráció csökkentései, összességében a munkatársak felé biztosított IT-szolgáltatások színvonalának emelése okán is döntöttek a vékonykliensek alkalmazása mellett. Nagy előnynek tartják, hogy ugyanazt a „felületet” tudják nagyszámú felhasználónak biztosítani. A beruházás előtt a Tolly Group módszertanával, mintegy 40 paraméter figyelembevételével készült a vállalatnál költségtanulmány, három évre összehasonlítva a különböző rendszerek (a meglévő PC-k és a SunRayek) teljes költségét (TCO).

A SunRayeket két megoldással vizsgálták: egyrészt egy Intel alapú szerver közbeiktatása útján (egy Citrix megoldással) lehetővé tették, hogy a vékonyklienseken a megszokott irodai szoftvereket lehessen futtatni, másrészt a Sun rendszerein működő ingyenes StarOffice irodai csomaggal működött a rendszer. A költségek alakulására jellemző, hogy az első esetben - még plusz szerver és szoftverek használata mellett is - 10% feletti megtakarítás volt elérhető a korábbi Mol-rendszerekhez képest, a StarOffice-os környezet esetében pedig a költségek közel 50%-os csökkenését mutatta ki az elemzés.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50