A Philips támadja a CD-másolásvédelmet

Hűvös Imre, 2002. január 18. 13:45
Miközben a legnagyobb zenekiadók sorra hozzák forgalomba a PC-n lejátszhatatlan korongokat, a CD elnevezés társtulajdonosa egyre keményebben tiltakozik az eljárás ellen.
Az öt óriás, a Bertelsmann-féle BMG Entertainment, a Vivendi-csoporthoz tartozó Universal Music Group, a Sony Music Entertainment, az EMI Recorded Music és az AOL Time Warner-érdekeltséghez tartozó Warner Music Group abban reménykednek, hogy a számítógépes olvasást megakadályozva lehetetlenné válik a fájlok mp3 formátumú csereberéje.

Az eljárás lényege az, hogy a CD-n szándékosan olyan időzítési vagy lokációs hibát helyeznek el, amelyet a számítógép nem tud korrigálni, szemben a CD-játszókkal. Illetve, és itt van minden baj gyökere, a lejátszás néhány CD-játszón is megbukik. Ez akkor derült ki, amikor mind az Egyesült Államokban, mind Angliában megindultak a reklamációk. Szakértők szerint a piacon lévő sokezerféle lejátszótípus egyikével-másikával való inkompatibilitás elkerülhetetlen, sőt arra is számítani lehet, hogy a huzamos használat során előálló újabb hibák ott is meghiúsíthatják majd a lejátszást, ahol ez kezdetben nem okozott gondot.

A Philips radikális álláspontja szerint ezek a korongok nem CD-k az általa 20 éve társként kidolgozott eljárás értelmében, tehát ezeket CD-nek nevezni diszkreditálja a márkanevet. Minimálisan azt követeli, hogy a lemezeken feltűnő helyen hívják fel a figyelmet arra a veszélyre, hogy azokat nem minden fogyasztó lesz képes lejátszani, amitől a kiadók, érthetően, erősen ódzkodnak. Az eljárás jogi értelmezése szintén zavart szült eddig, mert bár a másolásvédelmet engedélyezi az 1998-tól hatályos „millenniumi” USA másolásvédelmi törvény (DMCA), az eljárás ellenzői szerint ez a kódolás a lemezt nem terjesztő magánfelhasználót egyúttal az általa jónak látott felhasználási módokban is korlátozza. Sajátos kárt szenved a Philips még abban is, hogy egyike a legnagyobb CD-író gyártóknak. A Philips CD-írói lehetővé teszik, hogy az olvasás során korrigálják a műhibát és immár hibátlanul írt másolat készüljön, ami viszont a DMCA szerint esetleg értelmezhető a másolásvédelem megsértéseként.

Egyelőre itt tart a történet, az éles sajtópolémiánál. A dollármilliárdos érdekütközések miatt nem biztos, hogy itt meg is áll.

Kulcsszavak: jog CD Philips CD-R

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09