Az Infineon 2002 első negyedéves eredményei

MTI Sajtóadatbank, 2002. január 22. 09:28
A legnagyobb európai félvezetőgyártó, a német Infineon Technologies AG a mostani pénzügyi éve decemberrel zárult első negyedéről 1,03 milliárd euró bevételt jelentett hétfőn. Ez 5 százalékos visszaesés az előző negyedévhez képest, és 38 százalékkal kevesebb, mint az előző pénzügyi év azonos időszakában.
A bevételek visszaesése a félvezetők piacán tapasztalható nehézségekkel magyarázható. Az első negyedévben ugyanakkor megnőtt a mobilkommunikációs termékek iránti kereslet, nőtt a memóriaegységek ára és kiegyensúlyozott kereslet mutatkozik az autó és az ipari elektronika iránt.

A működési veszteség 564 millió euró volt, az előző negyedévi 882 millió euró veszteség után, de az eredmény messze elmarad az egy évvel azelőtti negyedév 446 millió eurós működési nyereségétől. A veszteség oka a november közepén jelentkező és a memóriaegységeket érintő árvisszaesés. Nőtt a csipkártya IC-k árcsökkentésére irányuló nyomás is - olvasható a vállalati jelentésben.

A nettó veszteség a pénzügyi év első negyedévében 331 millió euró volt, javult az előző negyedévi 523 millió eurós veszteséghez képest, de sokkal rosszabb az egy évvel korábbi negyedévnél, amikor 280 millió eurós tiszta nyereség volt.

A részvényenkénti veszteség az első negyedévben 0,48 euró volt. Az előző negyedévben a részvényenkénti veszteség 0,76 euró, az előző pénzügyi év azonos időszakában a részvényenkénti nyereség 0,45 euró volt.

Az Infineon készpénzállománya a pénzügyi év első negyedévének végén 1,145 millió, míg a nettó készpénzállomány 302 millió euró volt.

A pénzügyi év első negyedéves bevételeit a memóriatermékek piacának fellendülése és a mobilkommunikációs termékek iránti kereslet enyhe javulása segítette, de ez nem tudta ellensúlyozni a hagyományos távközlési termékeknél használt IC-k és a csipkártya IC-k iránti kereslet visszaesését.

- A nehézségek ellenére megfelelő készpénzgazdálkodással és az "Impact" költségcsökkentési program megvalósításával képesek vagyunk stabil nettó készpénzállomány fenntartására - mondta a Ulrich Schumacher, az Infineon vezérigazgatója.

A világgazdasági helyzet alakulása következtében a következő félév piaci kilátásai egyelőre bizonytalanok. A piac árcsökkentésre irányuló nyomása valószínűleg a vállalat legtöbb üzleti részlegét érinti majd - írták a vállalati jelentésben.

A DRAM-gyártók agresszív árcsökkentési törekvése a memóriatermékek piacán ellentétes reakciót váltott ki. Az átlagos értékesítés novemberben volt a legalacsonyabb. Azóta a memóriaegységek árai jelentősen javultak, de még mindig nem érték el a régit.

A mobiltermékek piacán a 2001-es visszaesés után, az új GSM/GPRS telefonok piacra kerülésével, 2002 első felében fellendülés várható.

Az Infineon hosszú távú tervei szerint jelentős javulás várható az érintés nélküli biztonsági elektronika és a biometrikus megoldások piaci értékesítésében is.

Január elején az Infineon 1 milliárd euróért részvényre váltható kötvényeket bocsátott ki, ami tovább erősíti a vállalat készpénzállományát. Az alacsony kamatok és az európai kötvénypiac kedvező feltételei miatt a kötvénykibocsátást az év elejére időzítették.

- Az "Impact" költségcsökkentési program megvalósításával a vállalat likviditása és pénzügyi helyzete a világgazdasági lassulás ellenére is stabil marad. Ennek érdekében az átalakítási program keretében a 2002-es pénzügyi évben 1,5 milliárd eurót mozgósítunk. Reméljük, hogy a válság nehezén már túl vagyunk, és a biztató jelek a piac további javulását jelentik - tette hozzá a cég vezérigazgatója a vállalati jelentésben.

Az Infineon jövőbeni tervei a félvezetők világpiacának erősítését, a cég növekedését tűzik ki célul. A tervek megvalósítását azonban még sok tényező - az árak alakulása, a fejlesztések sikere - befolyásolhatja. Ennek következtében az eredmények nagyban eltérhetnek a tervezett értékektől - tették hozzá.

Az elégedetlen frankfurti értéktőzsdén az Infineon 22,37 eurót ért hétfő délben, 4,4 százalékkal kevesebbet a pénteki zárónál, magával rántva az egész tőzsdét. Ugyancsak délben a DAX30 94,50 pontos veszteségben volt a pénteki 5122,23 pontos záróértékéhez képest. Ötvenkét héten belül az Infineon csúcsa 50,00 euró volt áprilisban, mélypontja pedig 11,52 euró, szeptemberben.

Kulcsszavak: +céginfo Infineon

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05