Intel alapú notebookok gyorsabb memóriával

Kiss Ádám Zoltán, 2002. január 23. 21:45
Az Intel mobil-processzoraira épülő laptopoktól a jövőben jóval nagyobb teljesítményt is elvárhatunk, miután a Via Technologies bemutatta az első olyan alaplapi lapkakészletet, mely dupla sebességű DDR DRAM használatát is lehetővé teszi.
Az elemzők kiemelik, hogy ezzel a lépéssel a DDR DRAM már a mobilgépek piacán is sarokba szoríthatja az eddig leginkább használt SDRAM-ot. A DDR DRAM legalább kétszeres sebességre képes a hagyományos SDRAM-hoz képest, és elterjedésével a szinte azonos előállítási költségek miatt olcsó alternatívát jelenthet a memóriapiacon.

A Via ProSavageDDR PN266T lapkakészlet Pentium III-M, Pentium III, és Celeron processzorokat, valamint a Via saját C3 processzorját támogatja DDR226 szabványú memóriahasználatban. A ProSavageDDR PN266T az AMD processzorokhoz készült hasonló ProSavageDDR KN266-t követi a sorban. A hagyományos szinkron SDRAM háttérbe szorulása azonban utat nyit a Rambus Inc megoldásainak is, a DDR DRAM-nál is jóval gyorsabb Rambus RDRAM azonban az állandó licencbotrányok miatt nem szimpatikus a memóriagyártóknak, és magas ára miatt a kezdeti erőteljes Intel támogatás ellenére sem terjed gyorsan. Bár a Rambus DRAM ára esik, a DDR DRAM-é pedig emelkedik, a szakértők szerint ebből nem lehet hosszú távú következtetéseket levonni. A Rambus nem azért olcsóbb, mert könnyebb gyártani mint régen, hanem mert nehéz eladni, a DDR pedig azért drágul, mert kevés gyártó állította át időben gyártósorait, így a kereslet-kínálat törvénye szerint felfelé megy az ára.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50