Három nap alatt akarnak magyar nyelvű Office-riválist készíteni

Hétvégi akció

Szalay Dániel, 2002. január 26. 14:55
Némelyek szerint szomorú a magyar OpenOffice sorsa, ezért most egy szabadszoftvereket kedvelő csapat elhatározta, hogy 3 nap alatt megpróbál elkészíteni egy magyar nyelvű OpenOffice-t. A cél eléréséhez számítanak a belső és külső segítségre, valamint támogatókat is keresnek. A lelkes csapat február 1-jétől február 4. hajnalig a BME HSNLab-ban jön össze, hogy 72 óra alatt megcsinálják a magyar OpenOffice-t.
Mi értelme ennek?

Az ötletgazdák tudnak róla, hogy több OpenOffice-fordítás készül/készült. A hétvégi akció weblapján, ahol már a terembeosztás és a munkához szükséges anyagok is elérhetőek, az áll, a mai napig nincsen rendes magyar OpenOffice, és csak halvány szikráit látják annak, hogy belátható időn belül legyen. Jelenleg a MagyarOffice kereskedelmi fordítása elérhető ugyan, ám a magyarítás nem nyilvános, mert a Multiráció nevű cég, amely a program jogtulajdonosa, nem a GPL-t követi. Szóbeli ígéretek vannak arra, hogy ennek az évnek az első felében kiteszik a magyarítást, ám erre garanciát nem láttak a rendkívüli kezdeményezés kiötlői, mi több, sejtések szerint ez is csak egy több mint féléves változatra vonatkozna. Létezik továbbá egy LME fordítási vonal, ám ennek a befejezési határideje tavaly szeptember volt, az azóta született részeredmények egyelőre minden igen komoly erőfeszítés ellenére sajnos lehangolóak. "Munkánk nem lesz hiábavaló" - olvasható a weblapon.

Hogy sikerül-e ilyen rövid idő alatt lefordítaniuk a programot, majd elválik. Különleges programozói, nyelvi feladat számára biztosít termet a Budapesti Műszaki Egyetem erre a néhány februrári napra.

  • Az OpenOffice egy open source (nyílt forráskódú) irodai alkalmazás a következő alkalmazásokkal: szövegszerkesztő, táblázatkezelő, prezentáció készítő, rajzoló, egyenletszerkesztő. Az OpenOffice több fajta operációs rendszeren futtatható, például használható Linuxon, Solarison, és Microsoft Windows 9x/NT/2000/XP platform alatt is. A programcsomag minden verziója teljesen ingyenesen használható, akár otthon, akár az irodában, tetszőleges számú számítógépen.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50