A UPC részvényre cseréli adósságát

MTI Sajtóadatbank, 2002. február 4. 08:40
A holland illetőségű United Pan-Europe Communications NV (UPC) nemzetközi távközlési és médiaszolgáltató társaság pénteken megállapodásokat írt alá arról, hogy 6 milliárd euró adósságot és 1,5 milliárd eurónyi részvényre váltható kötvényt kivált új saját részvényekkel.
Az anyavállalata, a UnitedGlobalCom részvételével aláírt megállapodások révén a UPC csökkenti a 9,3 milliárd euróra becsült adósságát. A cég egyszersmind bejelentette, hogy a pénteki esedékességkor adós marad 113 millió euró kamattal elsőrendű hitelezőinek.

A UPC-t tavaly novemberben úgynevezett büntetőlistára helyezték az amszterdami értéktőzsdén, mivel saját tőkéje 740,2 millió eurós hiányba fordult. A büntetőlistán lévő papírokkal lehet kereskedni, de ez jelzi a befektetőknek, hogy az érintett cég pénzügyi bajban van. A UPC-nek három hónapja van a saját tőke pótlására, különben kirakják az AEX mutatóból. A határidő február közepén jár le, egyelőre nincs hír a pótlásról.

Az utóbbi években féktelen nemzetközi terjeszkedéssel feltűnt kábeltévés és távközlési társaság novemberben közölt utoljára eredményadatokat. A nettó vesztesége 696 millió euró volt a harmadik negyedévben - az egy évvel korábbi harmadik negyedévi 639,5 millió eurós nettó veszteség helyett. A befektetők elismerik, hogy a gyors terjeszkedés sokba kerül - a cég még sohasem volt nyereséges, ellenben adóssága nőttön-nőtt -, de mind gyakrabban fölteszik a kérdést, mikor lehet majd keresni a UPC-n. Ennek várható időpontja a távközlési szektor általános nehézségei miatt is mindig messzebbre tolódik.

A UPC forgalma a harmadik negyedévben 342,4 millió euró volt, kevesebb a második negyedévi 357 milliónál. A 2000-es harmadik negyedévben 257,9 millió euró volt a bevétel. A harmadik negyedév végén a nettó adósság 8,2 milliárd euró volt, a készpénz és egyéb likvid eszközök értéke pedig 894 millió euró. A UPC novemberben már pénzforgalmi többletet ígért erre az évre.

UPC részvénye pénteken kora délután 0,36 euró volt az amszterdami értéktőzsdén, 0,03 euróval, azaz 7,69 százalékkal olcsóbb a csütörtöki zárónál. A novemberi eredményközléskor 0,58 eurót ért. A UPC eddigi csúcsa 2000 tavaszán volt 80 euró fölött, 2001-et 10 euró táján kezdte, az 1999 eleji szinten, az év elején rövid időre 15 euró fölé emelkedett, majd az év második felében már végig 1 euró alatt volt. Az adósságcsere elvileg jó hír lehetne, de ilyen mennyiségben nagyon felvizezné az egy részvényre jutó nyereséget - ha lenne -, és ez ismét tartósan kiábrándította a befektetőket a kilátások felől.

Kulcsszavak: UPC +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50