Westel-MTA: nemzetközi konferencia a mobilkommunikációról

Az új technológiák szerepe a művelődés és az oktatás terén

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. február 5. 11:59
Nemzetközi kutatók bevonásával folytatódik a Westel Mobil Távközlési Rt. és a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Kutatóintézetének közös, „A XXI. század kommunikációja” címet viselő, Magyarországon egyedülálló mobilkommunikációs kutatási programja.
Magyarországon a mobiltelefon a hétköznapi kapcsolattartás eszközévé vált, minden második emberre jut egy mobil-előfizetés, egyedül a piacvezető Westelnek több mint 2,5 millió ügyfele van. A felhasználók számának erőteljes növekedése és a mobiltelefon szerepének változása késztette a Westelt, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Kutatóintézetével közösen a mobilkommunikáció társadalomra gyakorolt hatásait vizsgálja. 2001 januárja óta folyik az a nagyszabású társadalomtudományi kutatás, amelyet az MTA Filozófiai Kutatóintézete koordinál, s amelynek keretében eddig két jelentős konferenciára került sor, illetve az eredményeket összegző két tanulmánykötet jelent meg. A Westel folyamatos támogatásának köszönhetően a magyar társadalomtudomány ma ismét széles körben és magas színvonalon képviseli azt a markánsan kommunikációfilozófiai hagyományt, amely a huszadik század első évtizedeiben éppen hazánkban alakult ki.

Az átfogó kutatás eddigi eredményei egyértelmű üzenetet hordoznak. A mobiltelefon, tágabban pedig a mobil multimédiás interaktív kommunikáció szervesen épül be a mindennapokba, közösségibb társadalmat és harmonikusabb emberi kapcsolatokat biztosít; a demokratikusabb közélet, a hatékonyabb gazdaság, a kreatívabb munka és a színesebb, tartalmasabb szórakozás közegéül szolgálhat.

2002. május 24-25-én az MTA Roosevelt téri székházának dísztermében a Westel és a kutatás résztvevői közösen újabb, immár nemzetközi konferenciát rendeznek. A külföldi meghívottak sorában a filozófia, a kommunikációelmélet, a számítástechnika, az evolúciós pszichológia, a megismeréstudomány és a szociológia világhírű német, osztrák, brit és amerikai képviselői lesznek jelen. Magyar részről szintén kiváló kutatók szerepelnek, többek között a politológia, a közgazdaságtan, a fejődéslélektan, a nyelvészet, a kommunikációfilozófia, a tudománytörténet, sőt a pszichoterápia művelői. Az előadások által felölelt főbb témák: a számítástechnika funkcióváltozása, globális kommunikáció, virtuális távolság és közvetett közelség, politika és mobil telefónia, mobilgazdaság, a nyelv maradandósága és megújulása, a gyermek a mobil információs társadalomban, a megismerő elme változatlan és új struktúrái, képi nyelvek és grafikus üzenetek, a tudomány jellegének megváltozása a folyamatos kommunikáció viszonyai között, a folyamatos kommunikáció társadalmi-emberi terhei és perspektívái, mobil telefon és lelki harmónia. A program részletei megtalálhatók a www.fil.hu/mobil/konferencia internetes oldalon. Az előadásokat tartalmazó kötet – rangos nemzetközi kiadó közreműködésével – ősszel jelenik meg, és a magyar nyelvű változat már szeptemberben publikálásra kerül.

A kutatás 2002 őszétől induló újabb szakasza azt is feltérképezi majd, hogy miképpen válhat a mobilkommunikáció a tanulás új közegévé. Nem kétséges, hogy a mobilkommunikációs technológiák a művelődés és oktatás merőben átalakult szerkezeteit teszik elérhetővé és kényszerítik ki – a kisgyermekkortól a felnőttképzésig. Az oktatás és művelődés, valamint a mobiltelefon kapcsolatának megismerését segítheti a 2002. november 29-én az MTA székházában "M-Learning – Mobil művelődés" címmel megrendezésre kerülő konferencia, amely a kutatási program 2003-as, széles nemzetközi együttműködésben megvalósuló terveit hivatott előkészíteni. A program alakulásáról magyar, német és angol nyelven folyamatos tájékoztatást nyújt a www.fil.hu/mobil webhely.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09