Palm: új szoftver, új hardver

Tóth Kristóf, 2002. február 5. 23:10
Az elsősorban kéziszámítógépeiről ismert Palm cég várhatóan napokon belül lerántja a leplet a legújabb Palm operációs rendszer tesztverziójáról, mely az ígéretek szerint minden korábbi Palm OS verziónál nagyobb teljesítményre lesz képes, ezenkívül pedig rendkívül biztonságos, valamint jelentős mértékben megkönnyíti a kéziszámítógépek vezeték nélküli, illetve vállalati számítógépes hálózatokra történő csatlakoztatását.
Habár a Palm OS ötödik kiadása hivatalosan csak valamikor idén nyáron debütál, a tesztverzió kiadására most azért van szükség, mert a szoftverfejlesztők csak úgy tudják garantálni programjaik tökéletes kompatibilitását, ha hosszú hónapokon keresztül tesztelhetik az új operációs rendszert.

A Palm szerint az új generációs operációs rendszer alig fog hasonlítani elődjére, ami nem is csoda, hiszen a Palm OS 5-öt használó, közeljövőben debütáló Palm kéziszámítógépek hardver téren is jelentős módosításokon esnek át, így például többek között új processzorok kerülnek az új Palm eszközökbe. Habár a fejlesztők különböző szoftveremulációkon is dolgoznak, egyes források szerint a régi Palm szoftvereknek csak körülbelül 80 százaléka lesz futtatható a Palm OS 5 alatt, ami annak a következménye, hogy a jelenlegi szoftverek olyan, nem szabványos programozási technikákra épülnek, melyek a Palm kéziszámítógépekben jelenleg használatos Motorola Dragonball processzor miatt kerültek alkalmazásra. A következő generációs Palm kéziszámítógépekben alkalmazandó processzorokról egyelőre még nem túl sokat lehet tudni, mindenesetre egyes Palm közeli források szerint az új processzorok mintegy 2-10-szer nagyobb teljesítményre lesznek képesek, mint a jelenlegi, mindössze 33 MHz-es működési frekvenciájú Motorola Dragonball chipek.

Habár jelen pillanatban még mindig a Palm a világ elsőszámú kéziszámítógép-gyártó cége, a közelmúltbeli nehézségek ismeretében a szakértők nagy része úgy véli, hogy a cég fejlesztőinek iparkodniuk kell, ha a Palm mind hardver, mind szoftver téren tartani szeretné a lépést a konkurenciával. A világ legnagyobb szoftverfejlesztő cégeként nyilvántartott Microsoft például a közelmúltban jelentette be a Pocket PC 2002 operációs rendszert, mely már olyan új megoldásokkal rendelkezik, mely megoldások a Palm operációs rendszer esetében csak az idei év közepén debütálnak majd.

Kulcsszavak: +fohir Palm pda

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50