Kétmillió előfizető a Pannon GSM-nél

A mobilok elterjedtsége Magyarországon átlépte az 50 százalékos álomhatárt

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. február 7. 13:53
Hamarosan egymilliárd földlakónak lesz mobiltelefonja. Közülük minden ötszázadik a Pannon GSM ügyfele: a szolgáltató a mai napon köszönthette kétmilliomodik előfizetőjét. Ezzel egyidejűleg a hazai mobilpenetráció átlépte az ötven százalékos álomhatárt.
A Pannon GSM előfizetői számának tavalyi mintegy 60 százalékos növekedése megfelel a hazai tendenciáknak: a mobilok elterjedtsége az elmúlt évben Magyarországon összesen 63 százalékkal nőtt. A Pannon sikerének titka abban is keresendő, hogy elsősorban a fiatal korosztály igényeit felismerve bevezette a Bee márkát, és számukra a Pannon lett a legvonzóbb hazai mobilszolgáltató. Mára a 20 év alattiak között a mobiltelefon elterjedtsége Magyarországon eléri a 40 százalékot, ez a korosztály pedig az előrefizetett, kártyás szolgáltatást részesíti előnyben. A Pannon GSM legfiatalabb előfizetője egyébként óvodás korú, a legidősebb pedig elmúlt 90 éves. A magyar előfizetők között a férfiak 55 százalékot, a nők 45 százalékot képviselnek.

A világ mobilpiacát nem várt ütemű növekedés, valamint a földrajzi megoszlás és a felhasználási területek hangsúlyának eltolódása jellemezte 2001-ben. A kelet-európai régió tavaly példátlan fejlődést tudott felmutatni. A legnagyobb növekedés Ukrajnában volt tapasztalható, ahol 160, de a sorban őt követő Szlovákiában is közel 100 százalékkal bővült az előfizetők száma. Kelet-Európában összességében ötven százalékkal nőtt a penetráció, az előfizetések száma megközelíti a 45 milliót. Ezzel szemben Nyugat-Európában lelassult a növekedés. 2001 végén 365 millió mobiltelefon-tulajdonos volt, ez „csupán” 42 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Óriási mértékben nőtt Ázsia GSM-telítettsége. Itt található a világ mobil-előfizetőinek egyharmada, valamint a Föld legnagyobb nemzeti mobilpiaca, a 130 millió előfizetővel rendelkező Kína, amely országgal a Pannon GSM a napokban kötött roaming szerződést. A kontinensnyi ország mobil-előfizetőinek száma alig valamivel kevesebb, mint az igen lassan fejlődő USA és Kanada felhasználóinak száma együttvéve –, a hatalmas országban azonban még mindig csak 10 százalékos a mobiltelefon ellátottság.

A többi kontinensen a népesség számához viszonyítva alacsony a mobiltelefon elterjedtsége, ám éppen ezek a térségek jelentették a legdinamikusabb fejlődést: Nigériában például a mobilszolgáltatás bevezetését követő első héten egymillió (!) előfizetőt regisztráltak. A világ népessége egy hetedének otthont adó amerikai kontinensen nagyjából fele annyi mobiltelefon működik, mint Európában, ráadásul mindössze 10 százalékuk használja a GSM szabványt, amivel a legtöbb latin-amerikai ország csak most ismerkedik. Már az Indiai-óceán szigetcsoportjai is bekapcsolódtak a globális hálózatba – idén januárban az Ausztrália északnyugati partjainál fekvő Kókusz-szigeteken üzemeltek be GSM hálózatot.

A szolgáltatások terén a legnagyobb sláger természetesen továbbra is az SMS. A Pannon GSM előfizetői tavaly több, mint 200 millió szöveges üzenetet küldtek a saját telefonjaikról, és közel ugyanennyit fogadtak másoktól – nem számítva a rendszerüzeneteket, illetve a különféle szolgáltatásokat. Ez utóbbiakkal együtt az SMS forgalom 2001-ben jóval meghaladta a félmilliárdot. A rövid szöveges üzenetek forgalma a világon decemberre elérte a napi egymilliárdot, ez másfélszer annyi, mint egy évvel korábban.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09