A British Telecom felülmúlta a várakozásokat

MTI Sajtóadatbank, 2002. február 8. 08:37
A megkarcsúsodott brit távközlési vállalat, a British Telecom (BT) a december végéig tartó harmadik üzleti negyedévről a vártnál jobb eredményeket jelentett csütörtökön. A tervek szerint a cég a jövőben csökkenteni akarja a szélessávú internetes elérés költségeit is, mivel a jelenlegi áron ebből meglehetősen keveset sikerült értékesíteni.
A december végéig tartó három hónapban az arculatérték-leírás és egyszeri tételek nélküli, adó előtti nyereség 381 millió font volt, a szakértők által várt 330 millió font helyett.

A BT az elmúlt évben drasztikus változáson ment át. Az új generációs mobiltelefonos koncessziók megszerzése miatt felhalmozott adósság csökkentése érdekében ingatlanokat értékesítettek, rekordösszegben részvényeket bocsátottak ki és megváltak az amerikai Concert-részesedéstől is.

A rendkívüli tételek között szerepel az ingatlaneladásokból származó 900 millió fontos nyereség, a Clear Communications értékesítésének 165 millió fontos vesztesége, a Concert felszámolásának 58 millió fontos költsége és az olasz mobiltelefonos szolgáltatónál, a Blunál történt, ugyancsak 58 millió fontos befektetés arculatérték-következménye.

A forgalom a nem folytatódó tevékenységekkel együtt enyhén a várakozások alatt, 5,066 milliárd font volt. Az előző negyedévhez képest a tiszta adósság 2,9 százalékkal, 13,6 millió fontra csökkent.

Az egész évre tervezett beruházás a cég előzetes becslései szerint 3,25 milliárd font lesz.

A többi fejlett országhoz képest a brit vállalat lemaradt a széles sávú internetes hozzáférés bevezetésében. A BT 30 fontos havi előfizetési díja túl magasnak bizonyult. Ben Verwayen, az egy hete beiktatott új vezérigazgató szerint a szélessávú internetes hozzáférés díjai a jövőben számottevően csökkennek majd. Az új árak két hét múlva várhatók.

Szakértők reményei szerint az új igazgató jó hatással lehet a BT részvényeinek alakulására is. Verwayen egyik legfontosabb céljának a fogyasztói szolgáltatások fejlesztését tartja.

Csütörtökön kora délután a BT 2,4524 font volt a londoni értéktőzsdén, 18,24 pennyvel drágább a szerdai zárónál. Ötvenkét héten belül a csúcsa 2,955 font, a mélypontja 2,10 font volt.

Kulcsszavak: +céginfo BT

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50