Gigabites sebesség félmillió felhasználó számára

Optikai Internet, az oktatás és a kutatás szupersztrádája

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. március 26. 13:22
Néhány hónapos tesztidőszakot követően immáron élesben is nagy sebességre kapcsolhat a hazai információs szupersztráda, azaz a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) támogatásával és a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési (NIIF) Iroda beruházásaként létrejött első hazai Optikai Internet hálózat.
A gigabites sebességű gerinchálózat kiépítése az eddigieknél nagyságrenddel gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé félmillió felhasználó számára. Külhoni elismertségünket tovább növeli az a tény, hogy Európa fajlagosan harmadik legnagyobb és leggyorsabb hálózatával Magyarország a közép-kelet-európai régió központjává vált.

Az Optikai Internet az elmúlt hónapok tesztidőszaka után mára a virtualitásból valósággá vált és a gigabites sebességnek köszönhetően több százezer felhasználó munkáját könnyítheti meg. Míg a tesztidőszak végiéig tartalékként a Quantum - és a 155 Mbps-os - hálózat szelte át hazánk információs terepét, mától a GEANT és a hazai gigabites Optikai Internet hálózat segíti a hallgatókat, tanulókat, a kutatókat, vagy a könyvtárosokat internet alapú feladataik elvégzésében. Az Optikai Internet sokoldalú és nagysebességű alkalmazhatósága mellett a hálózat IP telefónia rendszerként is funkcionál majd, amely az intézményeknek a telefonálásban eddig nem tapasztalható költségmegtakarítást fog biztosítani.

A Budapesttől elágazó új generációs hazai gerinchálózat fő gyűjtő- és elosztó pontjai: Sopron, Debrecen, Miskolc, Pécs, Szeged, Veszprém és Gödöllő, amelyekhez további városok csatlakoznak 155 illetve 34 megabittel. (A gyűjtőpontok külön sajátossága, hogy redundánsak egymással, azaz egy esetleges Budapest-Debrecen közvetlen vezeték "elszakadása" ellenére sincs akadálya, hogy egy, a hálózatba kötött másik városon, pl. Miskolcon keresztül történjen az adatkommunikáció).

Az Optikai Internet technológia hazánkban két lépcsőben került bevezetésre. Először a 155 ill. 34 megabites hazai hálózat épült ki, majd 2001. október közepén - Európa legfejlettebb országaihoz hasonlóan - kapcsolódtunk a GEANT (Gigabit European Academic Network Technology) új pán-európai információs szupersztrádájához, amely az EU támogatásával valósult meg. A mostanra lezárult hazai fejlesztések eredménye, hogy kiépült az országos gigabites Optikai Internet hálózatunk. Az NIIF Program számítógép-hálózatába kapcsolt egyetemek, főiskolák, kutatóintézetek, könyvtárak és múzeumok mintegy 500 ezer felhasználója jut ezzel világviszonylatban is kiemelkedő sebességű, 2,5 gigabit másodpercenkénti, kiváló minőségű belföldi és nemzetközi adatátviteli lehetőséghez. Március 26-án pedig hivatalosan is útjára indul a hazai információs szupersztráda, amelyet az NIIF Program éves szakmai konferenciájának - a NEWORKSHOP 2002-nek - nyitóünnepségén Stumpf István kancellária miniszter ad át.

A NETWORKSHOP 2002 Konferenciának, ennek a meghatározóan rangos szakmai fórumnak a hagyományokhoz híven, minden évben más-más felsőoktatási intézmény ad otthont. Idén, sorrendben a 11. éves, országos NETWORKSHOP konferenciára március 26-28. között Egerben, az Eszterházy Károly Főiskolán kerül sor. A NIIF Program három napja alatt 9 szekcióban, mintegy 130 előadás keretében vitatja meg a résztvevő közel 500 szakember az internetkommunikáció, illetve a számítógép-hálózati alkalmazások területén elért eredményeket és azok hatását a magyarországi informatika fejlődésére.

A hazai Optikai Internet kiépítésében meghatározó szerepet vállaltak az NIIF Program kiemelkedő szakemberei mellett a CISCO Magyarország Kft., a MATÁV Rt., a Synergon Informatikai Rt és a V-com Rt. is.

A konferencia kiemelt támogatója a Cisco Systems. A cég fontos feladatának tekinti a hazai oktatás támogatását; az elmúlt években több mint 150 millió forintot fordított erre a célra, elsősorban a Cisco Hálózati Akadémia Program (CNAP) révén. A NetWorkShop 2002 konferencia résztvevői részére a Cisco Systems biztosítja az IP alapú hangkommunikációt. Az IP telefónia rendszer mellett a Cisco Systems közreműködésével a NetWorkShop 2002 konferencia előadásainak egy részét videóra rögzítik, majd a konferencia honlapján Video on Demand formájában elérhetővé teszik. A Video on Demand az e-Learning, azaz az elektronikus oktatás egyik legnépszerűbb multimédiás formája, mivel az előadás egyaránt látható-hallható, miközben a bemutatott előadási anyag, prezentáció is figyelemmel követhető- tájékoztat a sajtóközlemény.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50