Elektronikus Kormányzati Program - fejlesztések

MTI Sajtóadatbank, 2002. március 28. 19:24
A Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosságának (MEH IKB) nagyarányú, idei fejlesztései révén az állampolgárok hivatalos ügyeik nagy részét 2003-tól az interneten keresztül, akár otthonról is elintézhetik. Erről Csutorás Zoltán, a MEH IKB Elektronikus Kormányzat Főcsoportjának stratégiai vezetője beszélt csütörtökön Szekszárdon azon a tanácskozáson, amelyet az Elektronikus Kormányzati Program eddigi eredményeiről és a jövőbeni tervekről tartottak.
Elmondta: a kormánybiztosság tavaly 4,9 milliárd forintot költött, idén pedig 7,1 milliárd forintot szán a Kormányzati Portál fejlesztésére, valamint a közigazgatás hatékonyságának növelésére. Utalt arra: tavaly a portál-, az első internetes web-kapu beindításával a közigazgatás és a polgárok közvetlen kapcsolatba kerülhettek egymással.

Időközben kiépült a rendszer alapinfrastruktúrája, az egységes hírközlésről, az elektronikus kereskedelemről, az elektronikus aláírásról szóló törvények megalkotásával pedig a parlament a jogszabályi hátteret is biztosította - tette hozzá.

Csutorás Zoltán ismertetése szerint a Kormányzati Portál a gépjárművek-, cégek- és az ingatlan-nyilvántartás adatain kívül jelenleg 850, az állampolgárokat érintő közigazgatási ügymenet leírását tartalmazza. Az idei fejlesztéseknek köszönhetően a szolgáltatások fokozatosan bővülnek. Hamarosan az összes, mintegy 1000 különböző ügymenet hozzáférhetővé válik, és a portál segítséget nyújt az ezekkel kapcsolatos teendők elvégzésében. Csutorás Zoltán hangsúlyozta: jelenleg 30 olyan projekt fut, amelyek célja, hogy minél több információt tegyenek elérhetővé a lakosság számára. A vezető közölte: folytatódik az elektronikus kormányzat gerinchálózatának fejlesztése, megkezdődik a hiteles, minősített elektronikus aláíráshoz szükséges információs rendszer, valamint a hivatali munka gyorsításáért egy közigazgatási tudásbázis kiépítése.

Várhatóan már 2003 elején megjelennek az első olyan hiteles központok, amelyek lehetővé teszik az elektronikus aláírások alkalmazását, és egyben beindítják az interneten történő hivatali ügyintézést - hangsúlyozta.

A tanácskozáson elhangzott: becslések szerint a közeli jövőben a lakosság 30 százaléka képes lesz arra, hogy a világhálón intézze hivatalos ügyei egy részét, de azok helyzete is könnyebbé válik, akiknek ehhez nincsenek meg a szükséges ismereteik, vagy technikai feltételeik. Számukra a hivatalokban jelentősen lerövidül a sorban állás ideje.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09