Xbox: Japán után Európában is kudarc

Tóth Kristóf, 2002. március 28. 22:37
Egy a SoundView Technology Group finanszírozási bank szakértői által készített és a napokban nyilvánosságra hozott tanulmányból kiderül, hogy minden korábbi feltételezéssel ellentétben a Microsoft valószínűleg nem tudja teljesíteni első játékkonzoljával, az Xbox-szal kapcsolatos terveit. Ugyanis a konzol Japánban és Európában sem túl kelendő, legalábbis annyira semmiképpen sem, mint ahogy azt a szoftvercég szakemberei korábban remélték.
A tanulmány egyik készítőjeként jegyzett Mark Specker az üggyel kapcsolatban az NPD Techworld piackutató cég legfrissebb adataira hivatkozva a napokban azt nyilatkozta, hogy jelen pillanatban minden jel arra mutat, hogy a Microsoft a június 30-án véget érő üzleti évben csak mintegy 4,35 millió darab Xboxot tud eladni, miközben a cég korábban azt tervezte, hogy ezen időszak alatt legalább 4,6 millió konzolt fog eladni. A Microsoft egyes optimista vezetői korábban egyébként azt sem tartották elképzelhetetlennek, hogy idén június 30-ig több mint 6 millió darab Xbox kerül majd forgalomba.

Specker felhívta a figyelmet arra, hogy az Xbox vártnál rosszabb eladási mutatói egyértelműen annak tudhatók be, hogy a világ legnagyobb szoftvercégének első játékkonzolja az amúgy rendkívül fontos japán és európai piacon korántsem lett olyan sikeres, mint ahogyan azt korábban sokan remélték. Az Egyesült Államokban a tavalyi év utolsó negyedévében debütált Xbox idén előbb Japánban, később pedig Európában is megjelent a kereskedelmi forgalomban. Sok szakértő szerint egyébként korántsem meglepő, hogy a Microsoft konzolja Japánban nem vált bestsellerré, ugyanis a hazai gyártmányú konzolokkal zsúfolt japán piacon egy amerikai konzolt sokan előítéletekkel fogadnak, ráadásul az sem tett túl jót az Xbox japán eladási mutatóinak, hogy a szigetországban a konzol hibásan került forgalomba. Ezt követte az európai debütálás, melytől mindenki azt várta, hogy az Xbox eladások jelentős mértékben megugranak majd, azonban mint azt most már tudni lehet, erre mégsem került sor. Szakértők szerint az európai országokban elsősorban azért nem túl kelendő az Xbox, mert az európaiak eltúlzottnak találják a Microsoft-féle konzol árát.

Specker szerint ezzel együtt a Xbox hosszú távon mindenképpen sikeres vállalkozást jelent a Microsoft számára, most ugyanis egyszerűen arról van csak szó, hogy az Xbox kezdeti eladási mutatói nem éppen úgy alakultak, ahogy sokak szerint alakulniuk kellett volna, azonban ez a cég hosszú távú terveit nem befolyásolja jelentős mértékben.

Kulcsszavak: Microsoft Xbox játék

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09