A UPC válsága már a cég fennmaradását veszélyezteti

MTI Sajtóadatbank, 2002. április 16. 11:33
Egybehangzó lapjelentések szerint egyre mélyül az erősen eladósodott holland kábel-, internet- és telefonszolgáltató, a UPC válsága.
A Financial Times németországi kiadása és a Wall Street Journal Europe (WSJE) szerint a cég könyvvizsgálója, az Arthur Andersen a múlt hétvégén az amerikai tőzsdefelügyeletnél (SEC) jelentős kételyeit hangoztatta a konszern fennmaradásával kapcsolatban. Az UPC részvényei hétfőn több mint 25 százalékot vesztettek.

A cég tavaly 4,4 milliárd eurós veszteséget termelt, a negyedik negyedben egyedül 2,05 milliárd eurót. Ezzel a 2000. év negyedik negyedéhez képest a veszteség megnégyszereződött. Ugyanakkor a cég adósságállománya 11,16 milliárd euróra növekedett, 855 millió eurós készpénz-állomány mellett. Ezzel 2000-hez képest a cég készpénztartaléka a felére csökkent. A UPC saját vagyonát tavaly év végén 8,5 milliárd euróra becsülte, a 2000. évi 11,97 milliárd euró után, így az adósságállomány 2001 végén jelentősen meghaladta a cég vagyonát is.

A UPC ismételt veszteségekkel bajlódik a működésben és elégtelenséggel a tőketerületen - közölte az Andersen a SEC-kel. Ugyanakkor a UPC kijelentette, hogy a részvényesekkel megbeszéléseket folytat a mérleg újratőkésítéséről.

A UPC számára június 3-a lesz a fordulópont. A cég egy február 1-ig esedékes, 4 milliárd eurós hitel kamatával késedelembe esett március elején, de az esedékes 113 millió euró kamat törlesztésére június 3-ig haladékot kapott.

Elemzők szerint 7,5 milliárd eurónyi törlesztést kellene átütemezni, illetve erről tárgyal a vállalat. A terv az, hogy a kölcsönöket 6 milliárd euró értékben és az elsőbbségi részvényeket 1,5 milliárd euróért részvényekre váltanának. A UPC-részvények mindazonáltal a kölcsöntulajdonosok számára kevéssé vonzóak: New Yorkban a UPC-részvények egy év alatt 8,75-ről 0,17 euróra estek, Amszterdamban 9,74-ről 0,15 euróra.

Hétfőn kora délután a UPC 0,11 euró volt az amszterdami értéktőzsdén, 0,04 euróval, azaz 26,67 százalékkal olcsóbb a pénteki zárónál. A részvény 0,15 eurón nyitott pénteken. Két évvel ezelőtt érte el több mint 80 eurós csúcsát, és tavaly év közepén süllyedt egy euró alá.

A cég adósság-átszervezési terveit is veszélyezteti, hogy több mint hétmillió ügyfele nagyrészt elutasította a vállalat ötletét, amely szerint egységes számlán hajtanák be a kábeltévé-, az internet- és a telefonfogyasztást.

A UPC-t február közepén kivették az amszterdami értéktőzsde vezető indexéből, az AEX-ből, miután a cég nettó adóssága meghaladta a vagyonát. A UPC-t tavaly novemberben úgynevezett büntetőlistára helyezték az amszterdami értéktőzsdén, mivel saját tőkéje 740,2 millió eurós hiányba fordult. A büntetőlistán lévő papírokkal lehet kereskedni, de ez jelzi a befektetőknek, hogy az érintett cég pénzügyi bajban van. A UPC három hónapot kapott a saját tőke pótlására, az AEX mutatóból való kivétel terhével. A határidő február közepén lejárt.

Kulcsszavak: UPC +legfontosabb +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50