Vezeték nélküli hálózatok biztonsága

, 2002. április 22. 06:53
A megfelelő biztonsági megoldások alkalmazásának hiányában a vezeték nélküli hálózatok még akár kevésbé kifinomult hackerek számára is kiszolgáltatottá válhatnak, még akkor is, ha azok viszonylag olcsó, bárki számára hozzáférhető eszközöket használnak.
Egy ilyen biztonsági rés pedig akár komoly problémákat is okozhat a vállalat életében. Amint a hackerek bejutottak, és megszerezték a kulcsfontosságú jelszavakat, szabadon jelentkezhetnek be a szerverekre, ahonnan adatokat tulajdoníthatnak el, megváltoztathatják a vállalat weboldalát, vagy akár az egész hálózatot megbéníthatják.

Jogosan merül fel a kérdés: miből adódik az a tendencia, hogy a "vállalatierőd-mentalitás", amely akár a fizikai létesítmények, akár a vezetékes hálózatok védelmével kapcsolatban egyértelmű, mégsem terjed ki a vezeték nélküli hálózatokra? A válasz a vezeték nélküli biztonságtechnikai termékekkel kapcsolatos egyszerű tudatlanságban is kereshető, de alapulhat azon a naiv feltételezésen is, hogy amely információ nem látható, azt eltulajdonítani sem lehet. Ha egyértelművé válna, hogy ez nem így van, a megoldásszállítók sürgető üzenete talán ez lehetne: a vezeték nélküli LAN-ok felhasználóinak sem kell feláldozniuk a biztonságot a kényelem érdekében.

A WEP önmagában nem elég

A vezeték nélküli hálózatok alapvető biztonságát a WEP (Wired Equivalent Privacy - vezetékesnek megfelelő elhatárolás) jelenti, amely minden Wi-Fi alapú vezeték nélküli hálózat alaptulajdonsága. Az IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) által szabványosított megoldás három pillére az alapvető biztonság elérése, az alkalmi lehallgatás megakadályozása, illetve a hálózati forgalom védelme egy RC4-es kódolási algoritmuson alapuló, 40 bites megosztott kódolási eljárással.

A masszív biztonsági megoldásoktól nem eltekintve már az alapvető hibákra való odafigyelés is sokat segíthet. Ilyen például, ha egyszerűen elfelejtjük bekapcsolni a WEP-védelmet, az elérési pontot a tűzfalon belül helyezzük el, az alapbeállítású WEP-kulcsot használjuk, vagy a kódolási algoritmust nem változtatjuk meg rendszeresen - pedig ezek már magukban is sokat lendítenek a LAN biztonságán. A WEP-kulcs alapvetően nem más, mint egy megosztott titkos jelszó - ennek segítségével a felhasználók dekódolni tudják a titkosított adatot, amely a vezeték nélküli hálózaton közlekedik.

A gyakorlatban azonban a hackereknek mindössze annyit kell tenniük, hogy leülnek az épületen kívül, és egy mobilszámítógéppel elkezdik gyűjteni a kódolt adatfolyamot, amelyet később vissza tudnak fejteni olyan szoftverekkel, amelyek akár az interneten szabadon hozzáférhetők. E visszakódolási folyamat során a kulcs a hackerek kezébe kerül, így szabad elérésük nyílik a teljes vállalati hálózathoz. A kódolt kulcsalgoritmus nem alapvetően hibás megoldás, azonban a felelőtlen kulcskezelés eredményeképpen könnyen hackerek kezébe kerülhet. Ráadásul a rendszergazdák sok esetben egyetlen kulcsot rendelnek a teljes vállalati hálózathoz, így a hacker azzal érheti el a hálózaton található teljes információmennyiséget és valamennyi hálózati erőforrást. Egy másik elterjedt megoldás szerint ugyan a rendszergazda minden felhasználónak külön kulcsot ad, azonban - mivel soha nem cseréli le - statikussá teszi azokat. Bármelyik esetben, amint egyszer a hacker elérést szerez, hosszabb távon megtarthatja azt a statikus és megosztott kulcsú környezetben. A szigorú rendszergazda viszonylag könnyen képes a kulcsok manuális kezelésére egy kisebb hálózatban, azonban a rendszer és a felhasználók számának növekedésével ez hamar igen összetett és időigényes feladattá válhat, aminek a végeredménye legtöbb esetben a rendszergazda hanyagsága.

Biztonságosabb üzem dinamikus kulcskezeléssel

A munka jelenleg is folyik a WEP ismert hiányosságainak kiküszöbölésére, év végére már várható is, hogy a javítások a Wi-Fi szabvány részévé válnak. Míg azonban ezek az előrelépések haladnak a szabványosítás útján, addig a 3Com már ma aktívan bizalomra ösztönzi a felhasználókat a biztonságos vezeték nélküli hálózatok nagymértékű elterjesztése érdekében. A 3Com a kulcskezelést és az authentikációs (azonosító) kívánalmakat a Dynamic Security Link (dinamikus biztonsági kapocs) megoldáson keresztül orvosolja. Amikor egy 3Com vezeték nélküli kapcsolódási pont 3Com-kliensekkel együtt kerül felhasználásra, a DCL automatikusan minden egyes felhasználóra és hálózatforgalmi periódusra egyedi 128 bites kódolási kulcsot generál, amely nemcsak sokkal magasabb szintű védelmet kínál, de a felhasználót is megkíméli bonyolult kulcsok begépelésétől. A módszer azt is garantálja, hogy minden egyes alkalommal egyedülálló kulcs keletkezik, így ha a behatoló meg is fejt egy kulcsot, és elérést nyer a hálózathoz, ez mindössze néhány órás elérést tesz lehetővé, ami korlátozza a lehetséges kár mértékét.

A biztonság további növelése érdekében a DSL a felhasználók azonosítását is lehetővé teszi: minden alkalommal egy névvel és jelszóval kell bejelentkezniük. Ez a funkció bővített szintű biztonságot és felügyeletet biztosít a szabványos eszköz alapú MAC-címzést használó megoldásokhoz képest, amelyek védtelenek olyan esetekben, ha a kérdéses eszköz elvész vagy ellopják - ilyenkor módosításra szorul a címet tároló adatbázis is.

A DSL további előnye, hogy az automatikus és dinamikus kulcskezelési képesség közvetlenül a hozzáférési ponton került kialakításra, így a megoldás nem igényel további kiszolgálót vagy infrastruktúrát. Ez a fajta felépítés teszi ideálissá kisvállalkozások számára, amelyek nem kívánnak nagy összegeket áldozni a vezeték nélküli LAN biztonsági megoldásaira, ugyanakkor a nagyvállalatok számára is vonzó a decentralizált biztonsági felépítés.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09