A minőség három kulcspontja

Quality of Service

, 2002. április 22. 06:37
A hálózatok működésének egyik kulcspontja a valódi adatátviteli sebesség, ami sohasem éri el az elméletileg biztosított sávszélességet. Ennek fizikai okai is vannak (a passzív eszközöknél például a nem megfelelően szerelt csatlakozóelemek és az átviteli közeg hibái is csökkentik a sebességet), azonban az adatforgalom útvonalába kerülő aktív eszközök is lassítanak működésükkel. Például 10 Mbps sávszélesség esetén, ha a kliensgép adatlekéréssel (request) fordul a kiszolgálóhoz, idő szükséges ahhoz, hogy a kérés eljusson szerverhez, mivel az útközben található routerek "döntése" is időbe kerül, a válaszként küldött jelsorozat (response) pedig ugyanolyan úton jut vissza a kliensgéphez. Az útba eső routerek késleltetési ideje természetesen összeadódik, s végül is tekintélyes időveszteség léphet fel.
Minden adatforgalomnál számolni kell az adatcsomagok elveszítésével is (pocketloss). A tisztán adatforgalmazásra használt hálózatok esetében mindez nem jelent gondot, hiszen az elveszett adatokat újraküldi a feladó, de a kép- és hangátvitelnél már minden elvesztett csomag hiányzik, IP-telefónia esetén bizonyos adatvesztés pedig már hallhatóan szakadozottá teszi a beszélgetést.

Az elvárt minőségű adat- és hangforgalmazás jellemzői pontosan meghatározhatók. A szolgáltatás minőségének vizsgálatakor (QoS - Quality of Service) a következő három jellemzőt kell figyelembe venni: sávszélesség, késeltetési idő (ami a korszerű hálózatoknál 150-200 ms-nél nem lehet több, ugyanis a 0,2 másodpercnél hosszabb hangkimaradás már hallható), illetve csomagveszteség (aminek értéke nem haladhatja meg az 1-2 százalékot).

Ezeket az adatokat a szolgáltatók megadják, csakhogy az elméleti és a gyakorlati értékek között különbség lehet, valós adatok csakis megfelelő mérésekkel szerezhetők. A legfejlettebb mérési módszereket elméletben ismerő hálózatintegrációs vállalkozások közül ma már néhány cég (például a LANeX Kft.) rendelkezik a pontos mérésekhez szükséges eszközökkel. Segítségükkel mindhárom jellemző pontosan mérhető, s a cég szakértői pontosan be tudják határolni, milyen változtatások szükségesek az adatátviteli sebesség növelésére vagy például az IP-telefonok hangminőségének javítására.

Kulcsszavak: hálózat adatátvitel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50