Új internetes biztonságtechnikai szolgáltatás a Telnettől

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. április 25. 11:09
A nemzetközi biztonságtechnikai piacon elvétve már alkalmazott, hazánkban azonban elsőként kipróbált informatikai biztonsági vizsgálatot végzett legújabb szolgáltatásának segítségével a Telnet Magyarország Rt. informatikai biztonság divíziója.
A szolgáltatás lényege, hogy a technikai információkkal megtámogatott szakemberek nem informatikai úton, hanem a leggyengébb láncszem, az ember hibáinak kihasználásával szimulálnak hackertámadást. A vizsgálat során a szakértők - színészek, médiában gyakorlatot szerzett kommunikációs szakemberek - elsősorban arra a kérdésre keresnek választ, hogy a „megtámadott” cég munkatársaival való beszélgetések során mennyi érzékeny műszaki információhoz lehet hozzájutni, amihez esetleg rossz szándékú támadó is hozzájuthat. Ezután már technikai jellegű vizsgálatok során derítik ki a magas műszaki felkészültségű munkatársak, hogy a megszerzett információ segítségével milyen technikai mélységekig sérülhet az ügyfél számítógépes rendszere.

Az első ilyen vizsgálat átütő sikert hozott. Az „áldozat”, egy meg nem nevezett hazai nagybank szakemberei a következtetések levonásával úgy tudják a biztonságot nagymértékben növelni, hogy az eddig felderítetlen terület kockázatait pontosan felmérve, felesleges költségek nélkül a leghatékonyabb védelmi struktúrát képesek kialakítani.

Nyugaton komoly hagyománya van ennek a fajta tevékenységnek. A legismertebb, ezt a módszert felhasználó hacker Kevin Mitnick, akit több állam számítógépes rendszereibe való behatolásért ítéltek el 1995-ben. A módszerére jellemző, hogy az emberi hiszékenység és bizalom kihasználásával, valamint informatikai ismeretek felhasználásával súlyos - anyagi - kárt lehet okozni profitorientált vállalatoknak és kormányzati intézményeknek is.

A Telnet Magyarország Rt. meglévő partnerei már az előzetes információk alapján is élénken érdeklődtek a szolgáltatás iránt, így a cég már a bevezetés pillanatában számos hasonló vizsgálatot végez.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09