Vigyázat, csalnak!

, 2002. április 29. 07:50
A sport néha igazságtalan tud lenni. A magyar futballszurkolónak még mindig fáj az 1954-ben elveszített világbajnoki döntő, az idősebbek arra is emlékeznek, hogy Puskás szabályos gólját nem adta meg a játékvezető, pedig ha megadja... A birkózó Tóth István is úgy esett el az olimpiai aranytól 1980-ban, hogy nem volt rosszabb, mint Migiakisz, csak éppen a bírók a görögöt hozták ki győztesnek. Az úszóedző Kiss László máig nem tudja megbocsátani, hogy Egerszegi Krisztinát, az ötszörös olimpiai bajnokot olyan versenyzők győzték le, akik nem tiszta eszközökkel készültek fel, magyarul doppingoltak.
Szóval nem mindig a legjobbak nyernek, és a fentebb említettek között nem is szerepelnek az úgynevezett szubjektív sportágak, vagyis azok, amelyekben a pontozók döntik el a sorrendet. Az ökölvívóknál is jócskán születnek fordított ítéletek, bár ott egy kiütés azért meggyőzheti a bírókat. De mit csináljon egy műkorcsolyázó?

Ebben a sportágban ugyanis hagyományai vannak a színfalak mögötti megegyezésnek, és gyakran pontozói, sportvezetői alkuk döntenek a helyezésekről. Persze aki feltörli a jeget, abból nem lehet világbajnok, az érmek színét azonban befolyásolhatják a pontozók. Mindenképpen hasznos, ha a pontozói karban a versenyző honfitársa is képviselteti magát, így van remény arra, hogy el tudja kerülni a kirívó igazságtalanságot, vagyis a durva lepontozást.

A bíró ugyanis nem a csalás öröméért értékeli másként a látottakat, minden döntésnek megvan a maga logikája. Például a férfiversenyben pontozó bíró kedvez egy másik országnak, mert pontosan tudja, hogy ezt a megkülönböztetett figyelmet mondjuk a jégtáncosai visszakapják. Ha ugyanabban a számban egy országból két vagy három versenyző is indul, az edzéseken vagy az informális beszélgetéseken tanácsos szóba hozni, hogy melyikük a legjobb, mert az is segít az eligazodásban. Bevett szokás, hogy ha éppen nem két világklasszisról van szó, akkor az egyiket feláldozzák, valamivel alacsonyabb pontszámokat kap, a másikat pedig kifejezetten támogatják.

Szóval így folyt a pontozás a világversenyeken, a közönség pfujolt, fütyült, tüntetett, a lepontozott sírva fakadt, talán még a dobogó második fokán is pityergett egy kicsit, de aztán mindenki tudomásul vette, hogy a műkorcsolyázás szubjektív sportág.

Az áttörést Salt Lake City hozta meg. Itt már akkora volt a nyomás a páros eredményhirdetése után, hogy nem lehetett figyelmen kívül hagyni a rengeteg tiltakozást. A pontozóknál 5:4-re az orosz kettős, Berezsnaja és Sziharulidze nyert, a közönségnél viszont a kanadai páros, Sale és Pelletier. Ráadásul a francia pontozónő elkövette azt a butaságot, hogy elmondta: őt bizony befolyásolták a döntéshozatalban, éppen azért, hogy a jégtáncban honfitársai meg az orosz bírótól kapjanak támogatást. A franciát lecsalózták, eltiltották, a másik négy pontozó esetében viszont nem találták furcsának, hogy ők is az orosz párost tették az első helyre. A Nemzetközi Korcsolyaszövetség egy darabig ellenállt, vizsgálódott, de a népharag megfélemlítette a testületet: Ottavio Cinquanta, a szövetség elnöke felkérte a NOB-ot, hogy adjon aranyérmet a kanadai párosnak is. Rogge NOB-elnök rábólintott, azt mondta, ez a sportolók érdeke.

A döntés valóban népszerű volt, a közönség körében legalábbis, még Bush elnök is örömét fejezte ki az új végeredmény hallatán, sőt a két páros is a legnagyobb békében állt egymás mellett a dobogón a megismételt eredményhirdetéskor, a gálán pedig kéz a kézben korcsolyáztak. A sportvezetők viszont megijedtek, hogy elszabadul a pokol, és a jövőben egymást követik majd az óvások. Gyulai István a televízióban így kommentálta a dupla bajnoki címet: az olimpiák történetében ez az első aranyérem, amelyet a média adott ki.

A moszkvai francia

Az olimpiai jégtáncverseny eredményhirdetésekor Marina Anissina és Ilja Averbuh egymás mellett állt; a hölgy - Peizerat társaként - a dobogó tetején, az úr a második fokon. Pedig tíz évvel ezelőtt együtt korcsolyáztak Moszkvában - akkor Marina még Anyiszina volt -, és nyertek két junior-világbajnokságot. A pár fényes jövő elé nézett, a fiú azonban beleszeretett egy klubtársába, Lobacsevába, és a jégen is vele folytatta. Salt Lake Cityben együtt lettek ezüstérmesek. Anyiszina kihagyott egy fél évet, de mivel hiányzott neki a versenyzés, levelet írt két korábbi ellenfelének. A kanadai Victor Kraatz nem válaszolt, a lyoni Gwendal Peizerat igen (home.snafu.de/figureskating/anissina-peizerat). A végeredményt tudjuk.

Kulcsszavak: sport website

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50