Legális és békés, de nem csak a Matáv ellen lesz a demonstráció

"A harcokon túl... vannak kompromisszumok is"

Szalay Dániel, 2002. május 3. 18:45
Információink szerint elindult a "Net4free - A harcokon túl vannak kompromisszumok is" címet viselő honlap, ahol többek között szavazást tartanak a telefondemonstráció időpontjára vonatkozólag, illetve eszmecserét folytatnak ezzel kapcsolatosan. A lapon részletesen megindokolják, miért kívánnak "alkotmányos jogaikkal" élni. Különösen fontos hangsúlyozni, hogy a website-on dőlt betűkkel szerepel a kompromisszum szó, vagyis a hálószörfösök nem forradalmat akarnak, egyszerűen csak vissza akarják kapni, amit szerintük értelmetlenül el kívánnak venni tőlük.
Valószínűleg május végén, június elején tartják a Mindenkinek csomag és a 150 Ft-os kedvezmény eltörlése kapcsán utcai felvonulásukat a telefon-előfizetők - tudtuk meg. Az időpont kiválasztása azonban demokratikus úton, elektronikus szavazással történik, ezért olyan weblapot nyitottak a kommunikációs cég döntésével és általában a telefoncégekkel elégedetlenkedők, amelyen elektronikus úton voksolni is lehet. A weblapon részletesen is megindokolják, miért készülnek minderre.

Fontos szó a kompromisszum. A projekt neve a szervezők elmondása szerint azért net4free, mert a Matáv intézkedéseivel szemben álló másik végletet próbálják megcélozni, az ingyeninternetet mint szolgáltatást. "Tudjuk persze, hogy ez - szinte - lehetetlen, ezért adtuk ezt az alcímet, melyben fontos szerepet kap a kompromisszum" - fogalmaznak. "A harcokon túl... vannak kompromisszumok is..." - olvasható a honlapon.

Az oldal gazdája fontosnak tartotta hangsúlyozni, teljesen legitim, bejelentett demonstrációt fognak szervezni, hogy senkinek se legyen joga megkérdőjelezni a felvonulás alkotmányos mivoltát. A tervezett megmozdulás helyszínéről érdeklődve azt a választ kaptuk, hogy majdnem biztos, hogy a budapesti Krisztina körúti Matáv-székház előtt vonulnak fel. Ugyanakkor - teszik hozzá sietve - nem csak a Matáv ellen irányul a kezdeményezés, hanem minden olyan szolgáltató/társaság ellen, amely nem hajlandó megfelelő minőségű és árú internet-hozzáférést biztosítani ügyfelei számára, vagy a többi szolgáltatót kiszorítva irreális körülményeket teremt.

A szervezők álláspontja szerint a megmozdulás megszervezése nem csak alkotmányos joguk, de kötelezettségük is. Tüntetés egyébként előreláthatólag akkor is lesz, ha a Matáv esetleg visszavonulót fúj, mert - ahogy fogalmaznak a demonstrálni szándékozók - akkor is meg kell tartani egy békés felvonulást, mert nem szabad, hogy a netes társadalmat bármilyen módon alábecsüljék a médiumok képviselői vagy a távközlési cégek bármely vezetője, munkatársa.

A megmozdulás szervezésében nagy szerep jutott a #matav nevű szobának is, melyen tapasztalataink szerint napok óta száz fő mindig tartózkodik. Itt tudtuk meg azt a főszervezőktől, hogy egy bojkottot is szerveznek, amelynek keretében pár órára (esetleg hosszabb időre) is felfüggesztenék a telefon- és internethasználatot. Miden szimpatizánst felszólítanak, hogy a majdan kitűzött időpontban ne használjanak vezetékes telefont, vagy legalább próbálják meg minimálisra csökkenteni a használatot.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50