Elektronikus közbeszerzés

Mi áll a háttérben?

, 2002. május 11. 15:50
Összeállításunkban eddig elsősorban az elektronikus piacterek szolgáltatásainak bemutatására, vagyis a "külcsínre" helyeztük a hangsúlyt, arról azonban nem esett szó, hogy pontosan mi áll a háttérben. Cikkünkben most ezt a hiányt pótoljuk, aminek kapcsán az Oracle- és Compaq-alapokon nyugvó Elektronikus Közbeszerzési Rendszer infrastruktúrájának részleteit tárjuk olvasóink elé.
Az EKR szoftver architektúrája az Oracle Internet Computing architektúráján (Oracle9i-platform) alapul, amely a Compaq Tru64 Unix-rendszerén fut. Az Oracle9i-platform egy háromrétegű (three tier) architektúra. Egyik végén az adatbázisszerver található (ez az EKR esetében az Oracle8i), s a szokásos adatbázis-kezelési műveleteket valósítja meg: adatok tárolása, feldolgozása, visszakeresése, az ezekhez kapcsolódó hozzáférés-kezelés és egyéb járulékos szolgáltatások. A központ védelmére jól szervezett kettős tűzfalrendszert és többszintű behatolásérzékelést, valamint teljes körű rendszerfelügyeletet alakítottak ki. Az architektúra túlsó végén a felhasználó található, illetve webböngészője, amelynek segítségével interakcióba léphet a rendszerrel. Természetesen csak akkor, ha megfelelő jogosultsággal bír, amiről a végponton elhelyezett, intelligens kártyát olvasó berendezés gondoskodik.

E kettő között a kapcsolatot az univerzális alkalmazásszerver valósítja meg, amelynek feladata az alkalmazási logika, azaz az alkalmazást megvalósító algoritmusok, illetve a programkód futtatása. Az Oracle9i-platformon belül ezt a réteget az Oracle Internet Application Server (Oracle9i iAS) alkotja. Mivel az Oracle9i iAS az Oracle8i adatbázis-kezelővel közös technológiai összetevőket használ, integráltságuk igen szoros, így a legigényesebb, kritikus internetes alkalmazások megbízhatósági, rendelkezésre állási és méretezhetőségi követelményeit is képesek problémamentesen kielégíteni.

Az Oracle8i adatbázis-kezelő nagy teljesítményének köszönhetően az Oracle iAS olyan megbízható, jól méretezhető és biztonságos köztes rétegbeli alkalmazáskiszolgáló, amelyet úgy terveztek, hogy az összes internetes és intranetes alkalmazás gond nélkül fusson rajta. A skálázhatóságot tovább javítja a Compaq Alpha-szerverek nagy teljesítménye, többprocesszoros architektúrája, valamint clustertechnológiája. Teoretikusan akár több száz gigahertzes sebességű Alpha processzor lenne képes együttműködni, de erre a teljesítményre itt természetesen nincs szükség. Jelenleg az adatbázis- és alkalmazásszerver-gépekben összesen mintegy 7 processzor dolgozik.

Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerhez szükséges speciális funkciók kifejlesztéséhez az Oracle JDeveloper nevű fejlesztőeszköze nyújtott segítséget. A fejlesztéseket az EKR-rel szemben támasztott speciális elvárások teljesítése érdekében kellett elvégezni (ezek alapja a közintézmények beszerzési gyakorlata, illetve a közbeszerzési eljárásokat definiáló jogszabályok).

A hozzáadott értékeket négy fő területre lehet osztani. Ezek közül az első a majdani közbeszerzési központ üzleti üzemeltetését támogató fejlesztések köre, amely lefedi a regisztrációs folyamatok, illetve a központosított katalóguskezelés támogatásának magasabb szintre emelését. A második terület a beszerzési folyamat támogatása, míg a harmadik - és Magyarországon az elsők között megvalósított - a nyilvános kulcsú infrastruktúra (PKI) integrációja az Oracle Exchange rendszerrel. Erre a tranzakciók hitelességének és a rendszer biztonságának növelése céljából volt szükség. Az EKR bizonyos tranzakciók (pl. az ügyfelek regisztrációjának jóváhagyása, a megrendelések és jóváhagyásuk) esetén megköveteli azok - felhasználó általi - digitális hitelesítését, aláírását. Az ügyfelek a tranzakciók digitális aláírásakor a kliensoldalon futó ActiveX programmal, az Internet Explorer böngészőt használva a tranzakció adataiból generált szöveget mint egy szerződést hitelesítik. A tranzakcióhoz generált szöveg a későbbiekben az adatbázisban tárolt tranzakciós adatokból újra létrehozható, és az így megkapott adat az alapja a digitális aláírás hitelesség-ellenőrzésének. Végül a negyedik terület a központ magas fokú védelmét, a nagyfokú rendelkezésre állást, valamint az egész rendszer felügyeletét valósítja meg, amely így a legkisebb rendellenesség azonnali kimutatására is képes.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05