A Sonicblue köteles figyelemmel kísérni felhasználóinak tevékenységét

Tóth Kristóf, 2002. május 5. 21:16
A szórakoztatóipari társaságok által indított perek nyomán egy amerikai bíró arra kötelezte a Sonicblue-t, hogy a társaság nyomon kövesse ReplayTV eszközeinek felhasználását.
Az Egyesült Államok egyik szövetségi bírójának ítélete szerint a Sonicblue köteles figyelemmel kísérni felhasználóinak tevékenységét, egész pontosan azt, hogy mely műsorokat rögzítik, melyeket másolnak le, illetve küldenek tovább másoknak. Minderre a társaság szerint leginkább a "kikényszerített kémkedés" jelző illik.

"Elrendelték, hogy kémkedjünk a felhasználóink után; ez a legőszintébb megfogalmazása a dolognak" - mondta Ken Potashner, a digitális videofelvevőket gyártó társaság vezérigazgatója. A Sonicblue mellett azonban számos személyi jogokkal foglalkozú jogász is felkapta a fejét.

"Ezt ahhoz tudom hasonlítani, mintha a lemezkiadók arra köteleznék a Microsoftot, hogy nyomon kövesse, mely felhasználók küldenek mp3 fájlokat e-mail levelükhöz csatolva" - mondta David Martin, a Privacy Foundation alapítvány egyik vezető szakértője.

Charles F. Eick, a Santa Clara-i (Kalifornia) központi kerületi bíróság bírója az elmúlt héten arra kötelezte a Sonicblue-t, hogy nyilvántartsa, "milyen tartalmakat másolnak le, tárolnak és terjesztenek a felhasználók, illetve néznek meg a reklámok kihagyásával", és továbbadja az információkat a szórakoztatóipari társaságoknak.

A Walt Disney, amely az egyik felperes az ügyben, úgy véli, "a Sonicblue teljesen valótlanul festi fel a bíróság döntését". - A Sonicblue-nak teljesen névtelenül kell összefoglaló adatot adnia arról, hogy a felperesek szerzői jogok által védett tartalmait a felhasználók hogyan használják fel - mondta Michelle Bergman, a Disney szóvivőnője. - Egyik felperes társaságot sem érdeklik a felhasználók személyes adatai... Mi csak a szerzői jogokkal védett tartalmainkat védjük, illetve azokat, akiknek a megélhetése ettől függ - tette hozzá.

Laurence Pulgram, a Sonicblue ügyvédje, a Fenwick & West jogi cég szakértője úgy véli, a Disney állítása nyílt hazugság, mivel a bíróság ítélete szerint a Sonicblue-nak személyes információkat is ki kell adnia a felhasználókról, amennyiben a felperesek igénylik.

Mint ismeretes, a filmstúdiók és tv-társaságok azért perelték be a Sonicblue-t tavaly októberben, mert Replay TV elnevezésű digitális videofelvevője (DVR) lehetővé teszi a reklámok kihagyását a felvett tévéműsorokból, illetve mert segítségével az interneten keresztül továbbítani lehet a felvett műsorokat.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09